понедељак, 21. август 2017.

Srpska nakon Han Pijeska



Gubitak Han Pijeska posljedica je razgovora na tuzlanskom aerodromu u kojima su na poziv tadašnjeg zamjenika državnog sekretara SAD učestvovali svi tada relevantni politički faktori u zemlji. Većina ih je i sada politički aktivna.

Tada su svim stranama predočene dvije deklaracije , jedna o vojnoj a jedna o državnoj imovini. Tada se niko nije bunio iako je bilo jasno šta se sprema. Ponajmanje se bunio SNSD, tvrde moji izvori. Na sreću Republike Srpske tada je postiyanje dogovora minirao Haris Silajdžić.

Republiku Srpsku nakon gubitka imovine u Han Pijesku čeka gubitak ostalih vojnih lokacija koje su proglašene za perspektivne. To su aerodromi, releji, podzemna skladišta bivše JNA.
Nakon toga slijedi knjiženje kompletne državne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu. Taj proces sada više niko ne može zaustaviti, tvrde moji izvori, jer su institucije Srpske i njeni prvi ljudi godinama upozoravani da će se zbog nečinjenja srpskih predstavnika i čak blagonaklono gledanje prema planovima za knjiženje imovine na BiH doći do situacije u kojoj je RS sada.

Pitanje je samo po kom pravu će se tretirati slučaj Han Pijesak. Ukoliko bude po germaskom gubitak imovine ići će malo sporije ali ukoliko bude po anglosaksonskom, koji forsira NATO a koji podrazumjeva da presedan postaje pravilo, sve će da ide mnogo brže.
U svakom slučaju i NATO i EU će vršiti pritisak da se odluka Ustavnog suda sprovede. Ukoliko Republika Srpska odbija da sprovede te odluke suočiće se sa sankcijma. Milorad Dodik zbog toga, tvrde moji izvori, poziva na zajedništvo srpske politike u BiH. Da eventualne sankcije ne bi pogodile samo njega. 

Moji izvori ne štede ni opoziciju u RS. Pojašnjavaju da su lideri opozcije kada su postali vlast u Sarajevu direktno upozoreni sa onim šta je SNSD uradio i šta čeka RS ali da niko nije reagovao. Upozoreni su i da će Milorad Dodik problem vojne imovine fakturisati njima što se i dešava ali ni ta upozorenja nisu shvaćena ozbiljno.

Republička geodetska uprava je prije više od sedam godina predlagala da se državna imovina u RS upiše kao vlasništvo RS. Tako bi se „otimanje“ imovine usporilo jer bi svaki slučaj morao  da se sudski osporava pojedinačno. Ti predlozi nisu prihvaćeni od strane najvišeg rukovodstva SNSD-a i RS.

U isto vrijeme najviši fumkcioneri SNSD-a i RS redovno su se sastajali sa Kris Benetom i Darijom Šikuljcem koji su bili operativci NATO-a za pravna pitanja a koji su od Geodetske uprave bezuspješno pokušavali da dobiju ZK uloške vojnih objekata.
Bezuspješno dok RUGIP-u nije naredjeno drugačije.

Nastaviće se...