уторак, 1. август 2017.

Popis i sjećanje na izbore

SDA je najavila apelaciju zbog toga što Bošnjaci nisu zastupljeni po procentima popisa iz 1991 godine. Skupljam snagu da ponovu udjem u tekstove o Popisu i popisnoj Metodologiji koji će zaslugom srpskih političara, i jednih i drugih, tek doći na vrata Republike Srpske.
O tome, ponovo, uskoro.

U medjuvremenu, iskoči tekst o stanju u Banjaluci nakon lokalnih izbora. Pogriješio sam u jednoj stvari sve ostalo desilo se upravo kako sam najavio.

понедељак, 03. октобар 2016.

Izbori i slanje na političku deponiju

Savez za promjene doživio je katastrofu na završenim lokalnim izborima u Republici Srpskoj. SNSD sa satelitima DNS-om i Socijalističkom partijom oduvao ih je kao topao vjetar snijeg pred proljeće. Iznenadjujuće ubjedljivo.
Nakon lokalnih izbora Savez za promjene u obliku u kojem postoji i na način na koji postoji definitivno postaje politička istorija. Svi izgovori postali su besmisleni.


U SNSD-u se očigledno za razliku od svojih političkih protivnika ozbiljno bave politikom. Klasičan primjer je Banja Luka (o najvećem gradu, kampanji i rezultatima u narednim tekstovima) gdje je Igor Radojičić ubjedljivo pobijedio kandidata Saveza za promjene. I pored nekoliko velikih afera koje su Banja Luku prodrmale u prethodnim mandatima SNSD-ovih gradonačelnika, Igor Radojičić je djelujući sa distance prema politici svoje stranke, uspio da ubijedi gradjane da on ustvari donosi promjene umjesto kontinuiteta. To je uspjeh izbornog štaba SNSD-a.
Apsolutni neuspijeh Saveza za promjene i stranaka koje ga predvode je gubitak izbora u Banja Luci i pored toga što su imali jedinstvenog kandidata. Uticaj ostalih kandidata bio je zanemarljiv. Nije velik bio ni uticaj Nenada Stevandića koji je riješio prošle lokalne izbore u Banja Luci.
Savez za promjene nije iskoristio činjenicu da je stanje u Banja Luci veoma loše i da grad srlja u finansijsku propast iz godine u godinu.

Savez za promjene na nivou čitave Republike nije iskoristio ni referendum (slaba izlaznost gradjana) ni popis (glasanje poslanika SNSD-a za Metodologiju i Zakon o popisu kojima su ugroženi vitalni interesi Srpske) u Bosni i Hervegovini. Prihvatanje uloge izdajnika koštalo ih je definitivnog slanja na političku deponiju.

Pobjeda Igora Radojičića u Banja Luci vjerovatno znači još najmanje dva mandata SNSD-a na čelu grada jer je Igor Radojičić koji nije mlad ali nije ni star projektovan da bude spona izmedju dvije generacije političara SNSD-a čija politička akademija izbacuje kadrove koji jedva čekaju da stupe na scenu. Pobjeda Radojičića širom im otvara vrata te scene.

Savez za promjene u aktuelnom kapacitetu neće imati snage da pobijedi ni na sljedećim lokalnim izborima u Banja Luci. Pojedine stranke ukoliko žele fizički da opstanu uopšte u Banjaluci moraju da izvrše korijenite promjene, i kadrovske i političke. Prvenstveno tu mislim na SDS koji u Banja Luci gotovo i da ne postoji. Vrh te stranke, ukoliko misli da nastavi ozbiljan politički život SDS-a mora da u potpunosti promijeni stav prema Banja Luci i da prizna koliko god to pojedincima bilo teško da je glavna politička priča u Republici Srpskoj Banja Luka a ne Bijeljina, Doboj, Brčko ili Trebinje.


U svakom slučaju Banja Luci slijede četiri godine sa Igorom Radojičićem na čelu. Prvo pitanje koje traži odgovor jeste da li će Radojičić biti više gradonačelnik od svojih prethodnika ili će se gradom nastaviti upravljati iz Palate.