среда, 9. август 2017.

Jebao vas Malešević



Pred izbore 2014 godine pričao sam sa jednim visokim funkcionerom PDP-a. Isfrustriran kao i obično bahatim trošenjem narodnih para od strane vlasti, ne sjećam se tačno šta je bio povod za razgovor, ukazivao sam na nevjerovatna izdvajanja za kupovinu vozila, trošenje novca na servise, mjenjanje guma i na to kako mi nikada neće biti jasno zašto ministri u Vladi na posao ne idu svojim vozilom ili pješke kao i svaki drugi radnik u Republici Srpskoj. Zvaničnik sa kojim sam razgovarao složio se sa mnom i tvrdio kako će sve biti drugačije kada Savez za promjene dodje na vlast. 

Savez za promjene nije dobio izbore u Republici Srpskoj ali jeste na nivou BiH. Mladen Ivanić prošle godine kupio je, za potrebe kabineta srpskog člana Predsjedništva, vozilo vrijedno 200 000 maraka. Kaže da je morao. Nebojša Radmanović, koji takodje nije štedio, mu je u kabinetu ostavio šest skupcijenih automobila.  

Ja se i dalje zgražavam nad voznim parkom Vlade, Narodne skupštine i Kabineta Republike i o tome sam napisao desetak tekstova, uglavnom uzaludnih i nikom potrebnih. I dalje smatram da je oličenje Idiota trošiti milione na vozila u zemlji koja živi od kredita, u zemlji koja fizički nestaje i u kojoj Srba, ukoliko se sadašnja politika nastavi, neće biti za stotinu godina. Ono što jeste činjenica jeste da to nikoga ne zanima i to je donekle u redu. Srbi neće biti ni prvi ni posljednji narod koji će nestati, ostati samo u tragovima raseljeništva širom svijeta.

Protest kao demokratski način izražavanja neslaganja Naroda sa odlukama onih koji ih predstavljaju apsolutno je poželjan, naročito u Narodu koji je zaboravio kako je hodati nesavijene kičme. Protest protiv Daneta Maleševića samo je udarac svim narednim Protestima. Dane Malešević nesrećna je nebitna figura srpske politike koja možda čak nije ni pitana u nabavci najnovijeg Audija vrijednog 115 000 maraka. Što ga ne oslobadja odgovoronosti i u svakoj normalnoj zemlji bi bilo ko zbog pomisli da potrši tolike pare na službeni automobil dobio otkaz. Na nivou entiteta ali i države. Zaslužio je Malešević otkaz i ranije zbog nekih drugih stvari ali to sada nije tema...

U svakoj normalnoj zemlji bi onaj ko protestuje svoje nezadovoljstvo usmjerio ka kompletnoj Vladi, predsjedniku Vlade, ministru finansija, predsjedniku Republike. Koji su iz SNSD-a. U svakoj normalnoj zemlji ovo ne bi ličilo na nastavak sukoba unutar koalicije. Malešević je DNS-ov ministar. 

U svakoj normalnoj zemlji protest protiv bahatog trošenja novca na službene automobile ne bi organizovali članovi stranke čiji je počasni predsjednik  na službeno vozilo prije nekoliko mjeseci potrošio 200 000 i tako Protest osudili na propast dajući jasnu šansu Miloradu Dodiku da poentira u izjavi. Jer je apsolutno u pravu. Makar u prvom dijelu izjave, drugi je toliko uobičajeno bahat da nije ni za komentarisanje.

U svakoj normalnoj zemlji Protest se nakada ne bi zaustavio na nebitnom Maleševiću već bi produžio na bivše ministre koji voze automobile vrijedne po 200 000 maraka. Od plate ih sigurno nisu kupili.

Takav protest, medjutim, mnogo, mnogo više bi koštao. Napad na Maleševića ne nosi nikakav rizik i odlična je prilika za minute u dnevnicima. Danima. Što je, bojim se, i bio jedini cilj. Zato ne pitajte zašto vam je Protets propao.