понедељак, 14. август 2017.

Pregrupisavanje pred 2018

Ljeto je bilo vrelo ali neće biti ni blizu vrelo kao što će biti nadolazeća politička jesen i ono što dolazi iza jeseni a u susret izbornoj 2018 godini. Pregrupisavanje je već počelo. Uglavnom u opoziciji ukoliko izuzmemo lokalni primjer poluraspada DNS-a u Banja Luci. Pitanje bez odgovora, za sada, a koje privlači najviše pažnje jeste to gdje će Dragan Čavić. Prvobitna priča da će NPD i PDP postati jedno nije još realizovana a dodatno je samo isprobava priča da će Čavić sa ekipom da se vrati u SDS.

Dragan Čavić u PDP-u odnosno NDP i PDP jedno, znači da je Dragan Čavić nosilac liste za Republiku Srpsku te nove političke strukture (banjalučka izborna jedinica), Branislav Borenović nosilac za BiH nivo a Igor Crnadak neko ko će šansu čekati sa kompenzacionog mandata. Ta situacija od PDP-a ka Restartu (za sada nisu politička opcija) gura Draška Stanivukovića jer ga u pomenutom scenariju vrlo teško ima u Narodnoj skupštini.
Stanivuković je pričom oko protesta protiv Daneta Maleševića ta vrata, doduše probno, već otvorio. Ima i odličnu saradnju sa medijima, uglavnom portalima. PDP se gotovo i ne spominje a Restart tvrdi da su oni organizatori protesta što i nije toliko bitno u čitavoj priči. Stanivuković vrlo lako može biti i nezavisni kandidat...Stanivukoviću je pozicija Narodnog poslanika izbjegla u prethodnom mandatu kada je njegov ulazak u skupštinu spriječio Mladen Ivanić tako što je stopirao imenovanje Branislava Borenovića za ministra inostranih poslova. Ministar je postao Igor Crnadak a Borenović je ostao u NSRS.

Dragan Čavić sa ekipom ponovo u SDS-u mijenja prethodni scenario. Dragan Čavić bio bi vrlo rado vidjen u banjalučkom SDS-u jer banjalučki SDS gotovo da ne postoji iako bi i tu pomrsio konce mnogima. Čavić bi svakako bio nosilac liste za banjalučku izbornu jedinicu. Za sada je ta pozicija projektovana za Nedeljka Glamočaka a u svakom slučaju, dolaskom ili nedolaskom Čavića novim razvojem situacije u banjalučkom SDS-u trpi jedini poslanik te stranke iz Banja Luke Davor Šešić koji će se vrlo, vrlo teško dokopati novog mandata. I za SDS i za PDP su nemoguća misija tri poslanika iz banjalučke izborne jedinice. Za PDP podvig vrijedan divljenja bila bi i dva.

Ukoliko se, radi se za sada samo o nagadjanjima, dogodi scenario utapanja NDP-a u SDS to će se odraziti i na kombinacije u banjalučkom lokalnom parlamentu. Niko ne može garantovati da bi svi odbornici NDP-a (ostala su dva) automatski postali odbornici SDS-a. Slično je i u scenariju spajanja NDP-a i PDP-a...


Uskoro: pregrupisavanje vladajuće koalicije i Treći blok