четвртак, 22. децембар 2016.

Vlada odustala od subvencija mladim bračnim parovima

Vlada je prestala da subvencioniše kamatne stope za kredite mladim bračnim parovima za kupovinu stanova uz pomoć Investiciono razvojne banke. U 2016 nije raspisan konkurs za subvencionisanje kamatnih stopa iako je popriličan broj mladih bračnih parova dobio kredit za kupovinu stana od IRB-a.
Mladi bračni parovi koji su dobili kredit nisu mogli ni konkurisati za subvencije jer konkursa jednostavno nije ni bilo.


Budžetom za 2017 godinu predvidjeno je 1,6 miliona maraka za subvencije kamatnih stopa za stambene kredite preko IRB-a i to je iznos identičan onom u budžetu za 2016 godinu.
To znači da Vlada odnosno ministarstvo porodice, omladine i sporta ne planiraju da odobravaju subvencionisanje kamatnih stopa novim mladim bračnim parovima koji stanove kupuju uz pomoć programa IRB-a jer je taj novac potreban i neophodan za subvencionisanje kamatnih stopa onim parovima koji su ranije upali u program subvencija.

Potez Vlade je katastrofalan i jasan je pokazatelj koliko novca ima u budžetu ali je sasvim očekivan i razumljiv.


Ministarstvo porodice konstantno ima problem sa uplatom subvencija parovima koji su na to konkursom ranije ostvarili pravo.