уторак, 20. децембар 2016.

Nikoljdanska priča 2- Crtice iz radničkog Podzemlja

Radnici u Republici Srpskoj žive odlično. Naročito je to primjetno od kada je Sindikat uspostavio Crnu knjigu u kojoj su pribilježeni svi poslodavci koji ne prijavljuju radnike. Naročito, naročito je to primjetno od kada je dogovoreno podizanje najniže plate na 395 maraka.  (Drugom potpredsjedniku skupštine grada Banja Luka plata će sa 620 porasti na 4100. Samo se čeka da se ispoštuje Zakon. Sjajno)...


Čovjek Srbin vrijedno radi u jednoj firmi. Tako počinje priča. Ovdje u Banja Luci. Zaista je vrijedan a takav mu je i gazda, obrće milione. Čovjek Srbin kod Gazde obrtnika radi godinama. I subotama i nedeljama kada je potrebno. Čovjek Srbin na banku prima pola plate ostalo prima u plavoj koverti. Čovjek Srbin se našao u problemu, pošao da digne kredit.
Čovjeku Srbinu rekli u banci da sa platom koja mu je legalno prikazana može da podigne kredit za štrik. Čovjek Srbin zamolio Gazdu da ga bar na tri mjeseca prijavi na punu platu. Gazda pristao ali od Čovjeka Srbina zatražio da mu ovaj vrati svu razliku za doprinose i poreze koje će Gazda uplatiti državi a nije planirao.

Čovjek Srbin je otišao da se napije. U kafani uzeo fiskalni račun jer je Čovjek Srbin patriota i voli Republiku Srpsku. Baš kao i njegov Gazda.

Srećan Nikoljdan.