петак, 9. децембар 2016.

Fond PiO tuži gradjane zbog preplate penzija

Fond PIO Republike Srpske prijeti tužbama korisnicima Fonda kod kojih su u Fondu utvrdili da nisu izmirili dug po osnovu izvještaja o preplati.
Preplata je nastala na način da je Fond korisnicima isplatio sredstva koja nije trebalo da isplati a sada taj novac traži nazad od korisnika i prijeti tužbama.


Konkretno na primjer, ukoliko je korisnik Fonda PiO ostvario pravo na porodičnu naslijednu penziju isto pravo može da koristi do 26 navršene godine života ili završetka studija šta se prvo dogodi.
Ukoliko se prvo dogodi da korisnik navrši 26 godina života prestaje mu pravo na porodičnu penziju. Isto je i u slučaju da završi studije bez obzira na godine.

Problem je kada se prekid primanja porodične penzije odredjuje po navršenih 26 godina.
Fond PiO je penziju korisnicima penzije isplaćivao i nakon navršenih 26 godina do kraja mjeseca bez obzira na datum rodjenja iako je penzija morala prestati biti isplaćivana sa 26-im rodjendanom korisnika.
Ukoliko je korisnik 26 rodjendan proslavio na polovini mjeseca Fond PiO sada traži nazad pola isplaćene penzije i prijeti tužbama.
Zanimljivo je da odgovornost ne traže u svojim redovima u kojima je i napravljena greška isplaćivanja novca koji nije trebalo da bude isplaćen.