петак, 16. децембар 2016.

Poljoprivrednici prijete protestima

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruženja u Republici Srpskoj ispred zgrade Vlade održali su pres konferenciju/protest na kojoj su najavili mogućnost organizovanih protesta poljoprivrednika u Republici Srpskoj.Razlog je maćehinski odnos ministarstva poljoprivrede odnosno Vlade Republike Srpske prema poljoprivrei u Srpskoj. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni što nisu konsultovani oko projekcije budžeta za sljedeću godinu i traže više novca. Traže i da im Vlada isplati sva dugovanja, dio do kraja godina dio do 1 marta kada počinje nova fiskalna godina.




петак, 02. децембар 2016.

Srpska poljoprivredu ostavila na cjedilu


Ministar finansija Republike Srpske najavio je na izlaganju prednacrta budžeta novih šesdeset miliona maraka za poljoprivredu u sljedećoj 2017 godini. 
Realnost je, medjutim takva da Republika Srpska odnosno Vlada odnosno ministarstvo poljoprivrede poljoprivrednicima u srpskoj duguju novac za subvencije i podsticaje iz 2015 godine. O tekućoj 2016 godini nije potrebno ni govoriti. Za podsticaje je u ovoj godini poljoprivrednicima isplaćeno samo 15,2 miliona a od predvidjenog budžeta od 60 miliona poljoprivrednicima se duguje oko 40 miliona maraka.

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj ne mogu biti konkurentni nikome a tržište Republike Srpske namjerno ili slučajno je upravo zbog toga preplavljeno hranom iz uvoza. Ko zna kakvog kvaliteta i kada zamrznutom.

Susjedna Hrvatska, čiji poljoprivrednici su direktna konkurencija poljoprivrednicima Republike Srpske, primjera radi obilato pomaže svoju poljoprivredu iako ni tamo poljoprivrednici nisu u potpunosti zadovoljni i nerijetko traže više novca i podsticaja.
Hrvatska je nedavnim rebalansom budžeta budžet za poljoprivredu povećala za dodatnih 90 miliona maraka a u 2016 godini svojim poljoprivrednicima dala je i 220 miliona maraka akontacije.
Evropska unija čiji poljoprivrednici su takodje na neki način konkurencija poljoprivrednicima Srpska makar na tržištu Srpske i BiH samo mljekarima Unije u posljednje tri godine, od 2014, isplatuila je oko milijardu i 200 miliona jednokratne pomoći. 
Poljoprivrednici u Evropskoj uniji i pored toga s vremena na vrijeme traže veća prava i benefite.
Poljoprivrednici u Republici Srpskoj se osim pojedinačnih slučajeva ne bune.



Savez udruženja poljoprivrednika Republike Srpske kancelarije dijeli sa radnicima ministarstva poljoprivrede. U staroj zgradi Vlade Republike Srpske.