петак, 2. децембар 2016.

Srpska poljoprivredu ostavila na cjedilu


Ministar finansija Republike Srpske najavio je na izlaganju prednacrta budžeta novih šesdeset miliona maraka za poljoprivredu u sljedećoj 2017 godini.
Realnost je, medjutim takva da Republika Srpska odnosno Vlada odnosno ministarstvo poljoprivrede poljoprivrednicima u srpskoj duguju novac za subvencije i podsticaje iz 2015 godine. O tekućoj 2016 godini nije potrebno ni govoriti. Za podsticaje je u ovoj godini poljoprivrednicima isplaćeno samo 15,2 miliona a od predvidjenog budžeta od 60 miliona poljoprivrednicima se duguje oko 40 miliona maraka.

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj ne mogu biti konkurentni nikome a tržište Republike Srpske namjerno ili slučajno je upravo zbog toga preplavljeno hranom iz uvoza. Ko zna kakvog kvaliteta i kada zamrznutom.

Susjedna Hrvatska, čiji poljoprivrednici su direktna konkurencija poljoprivrednicima Republike Srpske, primjera radi obilato pomaže svoju poljoprivredu iako ni tamo poljoprivrednici nisu u potpunosti zadovoljni i nerijetko traže više novca i podsticaja.
Hrvatska je nedavnim rebalansom budžeta budžet za poljoprivredu povećala za dodatnih 90 miliona maraka a u 2016 godini svojim poljoprivrednicima dala je i 220 miliona maraka akontacije.
Evropska unija čiji poljoprivrednici su takodje na neki način konkurencija poljoprivrednicima Srpska makar na tržištu Srpske i BiH samo mljekarima Unije u posljednje tri godine, od 2014, isplatuila je oko milijardu i 200 miliona jednokratne pomoći.
Poljoprivrednici u Evropskoj uniji i pored toga s vremena na vrijeme traže veća prava i benefite.
Poljoprivrednici u Republici Srpskoj se osim pojedinačnih slučajeva ne bune.



Savez udruženja poljoprivrednika Republike Srpske kancelarije dijeli sa radnicima ministarstva poljoprivrede. U staroj zgradi Vlade Republike Srpske.