четвртак, 1. март 2018.

Gerila info: MIBO komunikacije ipak u poslu


MIBO Komunikacije iz Sarajeva ipak dio posla sa radarima

Firma Mibo Komunikacije iz Sarajeva ipak je dio posla sa radarima u koji MUP Republike Srpske po principu javno-privatnog partnerstva ulazi sa tri kompanije. MIBO Komunikacije d.o.o Sarajevo nije direktni učesnik posla sa ministarstvom unutrašnjih poslova ali u poslu učestvuje indirektno kao partner firme Inovatraffic Holding. Te dvije firme su 10 jula 2017 godine potpisale ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Ugovor je u posjedu sajta Gerila. U ugovoru piše da se ugovor odnosi na saradnju u području kontrole i verifikacije stacionarnih i mobilnih radara za mjerenje brzine vozila u saobraćaju proizvođača EKIN Technology. Firma MIBO Komunikacije, prema pojedinim izvorima bliska je stranci SDA.

U ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske odgovorili su da je u sastavu ponude a radi ispunjenja uslova za kvalifikaciju grupa ponuđača dostavila izjavu da će obezbijediti ovlaštenu i akreditovanu laboratoriju za verifikaciju i kontrolu stacioniranih i mobilnih radara.
„U prilog ove izjave dostavljen je ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa MIBO Komunikacije d.o.o Sarajevo i važeće riješenje Instituta za mjeriteljstvo BiH o imenovanju laboratorije koje glasi na pravno lice MIBO Komunikacije d.o.o Sarajevo.“- piše između ostalog u odgovoru koji su nam proslijedili iz ministarstva unutrašnjih poslova.
Ministarstvo unutrašnjih poslova je, inače, za nabavku stotinu radara odabralo postupak javno privatnog partnerstva koji podrazumjeva da privatni partneri ulože sav novac u posao vrijedan 12,5 miliona maraka ali i da svu zaradu od kazni koje radari zabilježe u narednih deset godina djele sa ministarstvom odnosno Republikom Srpskom u omjeru pola pola. Studija ekonomske opravdanosti projekta pokazala je da će čitav projekat kada istekne desetogodišnji ugovor da „zaradi“ oko 200 miliona maraka.  Posao su na tenderu koji je raspisan sredinom jula prošle godine dobile firme „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke.

Opozicija u Republici Srpskoj je, i preko Odbora za bezbjednost NSRS, zahtjevala da se u projekat ide sredstvima Vlade ili kreditnim sredstvima jer u tom slučaju ogroman profit ne bi bio dijeljen sa privatnim kompanijama. Za tako nešto zalagali su se i pojedini poslanici SNSD-a. Inače u Odboru za bezbjednost plan ministarstva podržao je samo SNSD-ov član odbora Dragoljub Davidović dok su ostali bili protiv.
Portal Gerila saznaje da će Odbor za bezbjednost zahtjevati javno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na temu nabavka radara.