субота, 24. фебруар 2018.

Djeca, žrtve polnog nasilja u Banjaluci i dalje trpe torturu

Troje maloljetne djece u Banjaluci danima živi bez električne energije a posljednjih nekoliko dana i bez grijanja. Riječ je o djeci koja su bila žrtve polnog nasilja za koje je osumnjičen njihov otac, poznati banjalučki privrednik. Postupak je u toku a ime osumnjičenog pedofila izuzetno je nezgodno objaviti jer bi se automatski saznao i identitet djece. Moj izvor iz banjalučke uprave policije potvrdio mi je navode koje sam dobio od nekoliko ljudi koji su bliski maloljetnicima a koji glase da su djeca danima živjela bez struje jer je porodica njihovog oca struju isključila ali i bez grijanja jer im je iz garaže odnesen sav pelet zajedno sa pećima.

Djeca žive u kući sa majkom a do hapšenja je u toj kući živio i njihov otac koji je pušten na slobodu ali ima mjeru zabrane prilaska djeci. Porodica osumnjičenog na sve načine pokušava da zagorča život supruzi i djeci osumnjičenog a jedan od načina je vještačko nabijanje računa električne energije (preko poslovnog prostora u vlasništvu osumnjičenog) do odnošenja peleta. Osumnjičeni je još ranije sa kuće poskidao stolariju. Djeca žive u kući sa peškirima i najlonom na mjestu prozora.

Struja je u kući isključena 22 januara a pelet je odnešen 19 februara.
Na lice mjesta nekoliko puta su izlazili pripadnici policije a o svemu su upoznati i u banjalučkom Centru za socijalni rad kao i instituciji Ombudsmana. Konkretne reakcije, medjutim, nema.

Blic je prije nekoliko dana pisao o istom slučaju. Blic izmedju ostalog navodi i da su policajci koji su izlazili na lice mjesta bili zatečeni onim što su vidjeli, odvaljenim bravama u kući i kompletnom situacijom u kojoj se nalazi majka sa troje maloljetne djece. Podsjetili su i da je otac djece uhapšen u oktobru prošle godine pod snažnim optužbama za polno nasilje nad djecom i nasilje u porodici. Osumnjičeni poznati banjalučanin u pritvoru je proveo mjesec dana.