понедељак, 12. март 2018.

Gerila info: Mektić za Rojters: "Vlast RS širi strah pred izbore"


Intervju Dragana Mektića za Rojters: “Vlast Republike Srpske širi strah pred izbore”


Politički lideri Republike Srpske šire strah organizovanjem nacionalističkih paramilitarnih grupa i nesrazmjernim naoružavanjem entitetske policije kako bi potkopali integritet Bosne i Hercegovine, ističe ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić u intervjuu Rojtersu.


Secesionističke tendencije u Republici Srpskoj jačaju zabrinutost međunarodne zajednice da se nemiri i nasilje ne vrate na Balkan. Opšti izbori se održavaju u oktobru ove godine a vlast u RS je već počela kampanju potezima koji se tumače kao prijetnja poslijeratnoj krhkoj stabilnosti BiH.
Ministar Mektić u intervjuu Rojtersu optužuje rukovodstvo RS da intenzivira nacionalističku retoriku i sponzoriše paramilitarne jedinice kako bi zaplašili političke protivnike i uticali na glasače. Politika Republike Srpske, kako ističe godpodin Mektić, svodi se na širenje straha čime se povećava osjećaj nesigurnosti što naposlijetku dovodi do složenosti bezbjednosne situacije.
Zabrinutost je porasla, kako se ističe, kada je ekstremna nacionalistička grupa, čiji su lideri obučavani u Rusiji, marširala tokom proslave Dana RS u Banjaluci. Dragan Mektić se takođe poziva na pouzdane izvore koji navode da su djeca iz RS obučavana u vojnim kampovima u Rusiji.
U vezi sa najavom pripadnika ruskog motokluba „Noćni vukovi“ da će tokom marta obići Republiku Srpsku u sklopu svoje turneje po Balkanu, ministar Mektić ističe da su takve grupe angažovane od strane zvaničnih vlasti Republike Srpske kako bi raširile netoleranciju prema „nesrbima“ i umjerenim Srbima pred oktobarske izbore.
Postoje višestruki pokušaji izborne manipulacije, ističe Mektić. U posljednje vrijeme se manipuliše kroz organizovanje posebnih grupa koje vrše pritisak na izvjesne građane kako bi se osjećali nesigurno i kako ne bi izašli na izbore. Ovo posebno upražnjavaju vlasti Republike Srpske, prema Mektiću koji dalje ističe da zvanične vlasti u RS pokušavaju da formiraju parabezbjednosnu strukturu pod pokroviteljstvom patriotskih snaga kako bi je koristili u obračunu sa protivnicima. Mektić dalje ističe da „Noćni vukovi“ nisu tipičan motoklub. Oni zastupaju jake političke stavove i vlasti Republike Srpske žele da im daju legitimitet i da ih koriste u izbornom procesu.
U vezi sa nabavkom oružja za policiju u RS, Dragan Mektić ističe da je ista legalna ali nesrazmjerna u odnosu na Federaciju. Policiji je neophodno oružje, kako navodi Mektić, ali postavlja se pitanje proporcije. Izražava strahovanje da bi se oružje moglo nagomilati i zloupotrijebiti.