уторак, 20. март 2018.

Gerila info: Zašto Vlada mijenja u maju usvojen zakon?


Zašto Vlada hitno mijenja u maju usvojen Zakon o osnovnom obrazovanju



Vlada je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku poslala izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. To ne bi bilo ništa čudno da aktuelni zakon nije donesen u maju prošle godine i da od početka njegove primjene nije prošlo ni deset mjeseci. Izvori Gerila info tvrde da se na izmjenama zakona radilo jer je postalo očigledno da pojedini podobni direktori više neće moći da konkurišu na direktorske pozicije jer po aktuelnom zakonu ne ispunjavaju uslove.

„To je jasno kao dan i postoji nekoliko primjera u banjalučkim osnovnim školama u kojima sadašnji direktori po aktuelnom zakonu nakon isteka mandata više ne mogu da budu direktori.“-tvrde izvori našeg portala i pojašnjavaju da se radi o direktorima koji su članovi vladajućih stranaka u Republici Srpskoj.

O čemu se zapravo radi?

Po aktuelnom Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS (iz maja prošle godine) u članu 137 tačka 2 stav 2 piše da onaj ko želi da konkuriše na mjesto direktora osnovne škole mora da ima pet godina iskustva u nastavi sa predmetima koji se izučavaju u osnovnoj školi a nakon sticanja diplome. U Zakonu još piše da direktor škole mora da ima završen prvi ciklus studija u trajanju od četiri godine i ostvarenih najmanje 240 ECTS bodova.
Problem je nastao jer su mnogi direktori diplomu stekli za vrijeme direktorskog mandata i ne posjeduju pet godina traženog iskustva iz člana 137 aktuelnog zakona, tvrde naši izvori.

Saznajemo, ministar Dane Malešević je 1 marta na na savjetovanju direktora osnovnih škola najavio da će problem biti riješen odnosno da će Zakon biti promijenjen a da će promjenom zakona biti omogućeno produženje mandata direktorima kojima to aktuelni zakon onemogućuje.

Vlada je na 167. sjednici 8 marta, sedam dana nakon ministrovog obećanja direktorima, usvojila izmjene Zakona po hitnom postupku i Zakon bi se ove sedmice trebao naći pred poslanicima u NSRS.

Najbitnija promjena u Zakonu, koja pogoduje direktorima koji po aktuelnom Zakonu ne ispunjavaju uslove, jeste da je pet godina rada u nastavi zamijenjeno riječima pet godina radnog iskustva u prosvjeti što podrazumjeva da se bilo koji posao u prosvjeti računa.

Iz ministarstva prosvjete nisu odgovorili na pitanje zašto se ide u hitnu izmjenu Zakona o osnovnom obrazovanju. Ministar Dane Malešević samo je kratko prokomentarisao da je novi zakon diskriminatorski prema pojedincima kao i da se ne ide baš odmah u izmjene u maju usvojenog Zakona jer je prošlo gotovo godinu dana.