среда, 22. новембар 2017.

Srpska kafe: Dolaze radari

Stiže stotinu radara na ulice RS: Milioni će se “sliti” u privatne džepove!


Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u završnoj je fazi odabira partnera za posao nabavke stotinu radara!


Posao nabavke radara i instaliranja sistema biće odrađen po principu javno-privatnog partnerstva, u kojem će privatni partner da nabavi radare i instalira kompletan sistem a onda će, kada sistem počne sa radom, deset godina dijeliti zaradu sa ministarstvom.

Javni poziv za odabir privatnog partnera MUP je raspisao početkom juna ove godine a konkurs je zatvoren 17 jula. Još nije odlučeno koja kompanija će, od tri koje su se prijavile, dobiti posao sa MUP-om.

Čitav projekat podrazumjeva nabavku i integrisanje u sistem savremene opreme posljednje generacije. U ministarstvu su zamislili, to je objašnjeno kroz javni poziv, da privatni partner uloži svoj novac u kupovinu stotinu radara. U javnom pozivu piše da je posao vrijedan 9,3 miliona maraka. Privatni partner će imati obavezu da uspostavi kompletan sistem i odradi sav posao i sa tim dijelom posla ministarstvo neće imati ništa ali će privatni partner sa ministasrtvom unutrašnjih poslova dijeliti dobit od kazni koje zabilježe radari narednih deset godina.

Naši izvori tvrde da će ugovorom podjela dobiti između ministarstva i privatnog partnera biti u omjeru pola-pola. Što znači da će privatna kompanija za deset godina saradnje sa MUP-om zaraditi ogroman novac a uloženih 9,3 miliona maraka toj kompaniji vratiće se za najviše tri godine a nakon toga svaka godina donosiće čistu zaradu.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da MUP traži privatnog partnera jer Vlada u ovom trenutku nema novac potreban za kupovinu radara a da su oni potrebni.

– Neće biti samo vezano za kontrolu saobraćaja i kontrolu brzine kretanja vozila već će to biti nadzorne kamere koje će snimati 24 sata prolazak svih vozila preko naših cesta, ulaze i izlaze iz naših gradova i na taj način ćemo imati bolju pokrivenost i kontrolu kretanja i kriminogenih osoba i onih počinilaca krivičnih djela koji izvrše krivično djelo bilo gdje u RS i ako su prošli vozilom mi ćemo to znati – rekao je Lukač.

Vlada je odobrenje na sklapanje javno-privatnog partnerstva dala u martu ove godine. Studijom ekonomske opravdanosti predviđeno je da stotinu radara godišnje, nakon što sistem počne da radi punim kapacitetom, zarade 21 609 016 KM na osnovu predviđenih 745 084 kazni. Plan je da sistem proradi punim kapacitetom nakon što budu završene sve tri faze uspostave sistema a krajnji rok da se to desi jeste 24 mjeseca nakon potpisivanja ugovora između MUP-a i privatnog partnera koji pobjedi na tenderu. Ono što je jasno jeste to da je predviđena zarada na godišnjem nivou ogromna i ukoliko zarada bude dijeljena na pola privatni partner će svoj uloženi kapital vratiti za najviše tri godine a preostalih sedam godina služiće mu kao čisti profit od nekoliko desetina miliona maraka, u zavisnosti od godišnjeg broja kazni.

– Ta dobit biće ogromna, čak i do stotinu miliona u narednih deset godina – rekli su izvori našeg portala.

Opozicija je najavila da će tražiti poništenje javnog poziva za nabavku radara jer je prije svega čitav projekat, kako tvrde, u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu RS. Član Odbora Narodne skupštine RS za bezbjednost Milanko Mihajilica rekao je da zabrinjava odluka Vlade kojom je dopušten ovaj posao jer je naplaćivanje kazni u isključivoj nadležnosti Republike Srpske.

– To je zaista suludo, mi smo imali namjeru da tražimo da se ta javna nabavka obustavi. Ona je štetna po Republiku Srpsku i u suprotnosti je sa Zakonom o budžetskom sistemu jer novčane kazne su u isključivoj nadležnosti RS i ne može sada neki tajkun blizak SNSD-u da dobije taj posao. Da on ubire 40 ili 50 odsto od novčanih kazni i da u narednih deset godina zaradi deset ili 15 miliona maraka i više. Valjda je trebalo urediti da se iz sredstava kojima se sada puni budžet od kazni u naredne tri godine sukcesivno kupi jedan broj radara i da se na taj način sredstva slijevaju u budžet Republike Srpske – rekao je Mihajilica.


Izvor našeg portala iz MUP-a tvrdi da Zakon o budžetskom sistemu neće biti prekršen jer će kontrola kamera i naplata kazni ostati u isključivoj nadležnosti MUP-a i da sa tim poslom privatni partner ministarstva, kako tvrdi, neće imati apsolutno ništa.