среда, 15. новембар 2017.

Srpska kafe: Banjaluci prijeti gubitak

SrpskaCafe istražuje: Banjaluci prijeti ogroman finansijski gubitak!



Spor sa Autoprevozom

Grad Banjaluka će, ukoliko izgubi spor sa Autoprevozom, ostati bez desetina miliona maraka i jedne od najatraktivnijih preostalih lokacija u strogom centru grada!


Riječ je o parceli od dvadeset i tri dunuma na kojoj su trenutno dva najprofitabilnija parkinga u gradu i zgradi u kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Razlog za zabrinutost predstavlja nevjerovatan podatak, da i dalje niko ne uspijeva pronaći originalni Ugovor o zamjeni imovine!

Čitav postupak odlukom Ustavnog suda BiH, koji je prihvatio raniju apelaciju Autoprevoza, vraćen je na početak a grad će, ukoliko presude na prvostepenom organu ponovo budu u korist Autoprevoza, pored imovine izgubiti i milione zbog odštete. Naime, kako tvrde izvori portala SrpskaCafe, u takvom scenariju grad bi morao platiti privatnom preduzeću odštetu zbog uzurpacije imovine posljednjih desetak godina, koliko traje spor.

Deset godina sporenja

Inače, dva parkinga koja se nalaze na spornom zemljištu, na godišnjem nivou zarade oko 40 odsto ukupnih gradskih prihoda od parkiranja, koji u prosjeku iznose oko tri miliona maraka.

– Shodno tome, ukoliko proces završi negativno po interese grada, Banjaluka će pored gubitka lokacije, izgubiti i dodatnih oko 12 miliona maraka, koliko su u posljednjih deset godina zaradila ta dva parkinga, jer to privatni vlasnici Autoprevoza mogu posmatrati kao štetu koju su pretrpjeli. Plus saobraćajnica koja prolazi po sredini dvije parcele – rekao je izvor portala SrpskaCafe, koji je upućen u kompletan sudski proces.

Spor između grada i Autoprevoza predstavlja jako dugotrajan sudski proces, koji traje već preko deset godina.

– On je sa Ustavnog suda BiH vraćen na Osnovni sud. Taj sud je dalje bez provođenja ponovne rasprave zaključio u korist druge strane. Sad je ponovo u toku dalji postupak. Koliko i kako će trajati ne znam, grad i dalje tvrdi da se radi o zemljištu koje pripada njemu. Smatramo da je grad ostvario pravo, da su izvršene isplate i da to ne treba da po privatizaciji pripadne nekim drugim licima – rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Proces dokazivanja vlasništva nad spornim lokacijama traje od 2004. godine kada je grad tužio Autoprevoz i zahtjevao upis vlasništva nad pomenutim parcelama. Okružni privredni sud u Banjaluci je taj zahtjev grada odbio tek 2012. godine, jer nije prihvaćena kopija Ugovora iz 1979. godine, kojim je Autoprevoz pravo korištenja nad parcelama prenio na grad a zauzvrat dobio lokaciju na kojoj se sada nalazi autobuska stanica.

Ono što je nevjerovatno jeste to da su iz arhiva nestali svi originalni dokumenti u ovom slučaju!

Nestali svi originalni dokumenti

Ono što je nevjerovatno jeste to da su iz arhiva nestali svi originalni dokumenti u ovom slučaju!

Viši privredni sud prihvatio je žalbu grada ali je u konačnici nakon apelacije Autoprevoza Ustavni sud BiH osporio presudu Višeg privrednog suda i predmet vratio na početak.

Pored pomenutog, grad vodi još nekoliko sporova u vezi gradskog zemljišta. Okružni sud u Banjaluci poništio je ranije rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove kojim su parcela i zgrada u Grčkoj ulici dodijeljeni preduzeću „Naš dom“. Grad tvrdi da je vlasnik sporne parcele, dok RUGIP mora donijeti novo rješenje.


– To je samo jedan od predmeta u kojem vodimo borbu za gradsku imovinu. Od početka smo bili sigurni da smo u pravu jer postoji valjana evidencija o vlasništvu grada, kao i presuda Vrhovnog suda u našu korist – rekao je gradonačelnik Banjaluke, nakon odluke Okružnog suda.

Okružni sud je, prije svega, predmet vratio RUGIP-u na ponovno odlučivanje jer je u čitavom procesu izbjegnuto obavještavanje grada o toku postupka. Grad nisu obaviještavali ni Geodetska uprava ni zamjenik Pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci.

Zbog ovog slučaja krajem oktobra uhapšeni su funkcioneri Geodetske uprave Dragan Grulović, Aleksandar Deurić i Željka Milinković, a ranije i nekadašnji zamjenik Pravobranioca Mirko Stojčinović, kao i njegov nekadašnji pomoćnik Borislav Jeličić.

Epilog u oba slučaja, i spora sa Autoprevozom i zgrade u Grčkoj ulici, tek slijedi. Ostali sporovi će se tek naći na dnevnom redu u narednom periodu.


Dobar korak gradske administracije

Posljednja presuda, u korist grada, u slučaju zgrade u Grčkoj ulici, prema riječima predsjednika banjalučke Skupštine Zorana Talića, predstavlja dobar korak gradske administracije u pokušaju zaštite imovine grada.

– Samim tim, i procesi koji se vode, a u kojima su i Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove i Pravobranilaštvo su dokaz da je gradska uprava na putu da zaštiti kompletnu svoju imovinu – tvrdi Talić.