субота, 18. новембар 2017.

Srpska Kafe: Centar za razvoj i unapredjenje sela ostao dužan radnicima

Banjalučki Centar za selo radnicima ostao dužan više od 10 naknada!



Banjalučki Centar za razvoj i unapređenje sela nasamario je radnike koji su godinama radili na održavanju lokalnih vodovoda po banjalučkim selima, te im ostao dužan i preko deset naknada za rad!
– Mjesečna naknada iznosila je 250 maraka a radio sam na održavanju jednog sistema u okolini Banjaluke. Za to vrijeme trošio sam svoje gorivo, koristio svoje vozilo i gubio svoje vrijeme. Ostali su mi dužni za više od deset mjeseci – rekao je za SrpskaCafe jedan od radnika na održavanju vodosistema.

Radnici su, s vremena na vrijeme, pitali upravu Centra, u čijoj su donedavno nadležnosti bili vodovodi, šta je sa njihovim platama ali im je, kako su nam potvrdili, uvijek iznova obećavano da će sve biti izmireno.
– Poseban problem je taj što ugovori o djelu nisu obnavljani na mjesečnom nivou kako je bilo predviđeno, što su u Centru pravdali time da je lakše odjednom potpisati više ugovora, ali to nikada nije učinjeno. Kako su radnici radili bez ugovora sada ne postoji ni osnov da budu isplaćeni – ističu za naš portal oštećeni radnici.

U međuvremenu izvršena je transformacija ove gradske institucije iz Centra za razvoj i unapređenje sela u Centar za razvoj poljoprivrede i sela a Centar je izgubio nadležnosti u vodosnadbijevanju koja su prešla u nadležnost banjalučkog Vodovoda.

Direktor Centra Draško Ilić u razgovoru za portal SrpskaCafe kaže da u njegovom mandatu nije napravljen nikakav dug prema bilo kom radniku.

Podsjećamo, on je na čelu Centra od početka ove godine kada je na tom mjestu zamijenio Milenka Šarića. Ilić je prije toga bio odbornik SNSD-a u skupštini Banjaluke, dok je Šarić Centar vodio od njegovog osnivanja 2003 godine.

– Kada je izvršena primopredaja dužnosti meni nije ostavljen ni jedan zvaničan dokument o tome da postoje bilo kakva dugovanja pa i prema radnicima koji su održavali te vodovode. Za sve ostale informacije možete kontaktirati bivšeg direktora Centra gospodina Šarića – rekao je Ilić.

Milenko Šarić, iako više nije direktor, ostao je u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.


– Svi rukovodioci vodovoda koji su imali potpisane ugovore svakako su isplaćeni – rekao je Šarić za SrpskaCafe.

Na pitanje kako je moguće da su radnici radili bez potpisanih ugovora, kako tvrde, i da zbog toga sada i ne mogu biti isplaćeni za svoj rad, Šarić je rekao da je zatečen.

– Sada ste me zatekli, ne znam da li je to moguće. Sve je moguće, ali morao bih da znam imena ljudi o kojima se radi da bih bilo šta mogao više da kažem – rekao je Šarić.


U banjalučkom Vodovodu su nam nezvanično rekli da je tačno da je održavanje seoskih vodovoda sada u njihovoj nadležnosti ali da isto tako oni nemaju nikakvu obavezu prema radnicima koji su radili na održavanju tih sistema. Razlog za to je činjanica da sa njima nisu ni sklapali bilo kakve dogovore ili potpisivali ugovore jer je to sve rađeno u vrijeme kada je vodosnadbijevanje bilo u nadležnosti Centra za razvoj i unapređenje sela.