среда, 21. јун 2017.

Slijedi smjena Balabana. Uskoro novi predsjednik skupštine Banja Luke


SNSD, Socijalistička partija, DNS, Ujedinjena Srpska kao i odbornik Saša Čudić koji su potpisnici koalicionog sporazuma vladajućih stranaka u Banja Luci danas su zatražili da Budimir Balaban predsjednik skupštine Grada podnese ostavku. Ukoliko Balaban to sam ne učini vladajuća koalicija će pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

Budimir Balaban član je vladajućeg DNS-a ali je u velikom sukobu sa vrhom te stranke u Banja Luci, prvenstveno sa predsjednikom gradkog odbora DNS-a Nedeljkom Čubrilovićem. Odnosi Balabana i Radojičića takodje su narušeni još u vrijeme kampanje za prošle lokalne izbore u Banja Luci.

Ovakav rasplet situacije je sasvim očekivan a znači samo jedno. Igor Radojičić obezbijedio je potrebnu većinu bez Budimira Balabana, Nenada Šibarevića i Stojana Vukajlovića koji su svi odbornici DNS-a ali na koje ta stranka više ne računa. To je potvrdjeno i današnjim traženjem Balabanove ostavke.

DNS u Banja Luci ostaje na jednom odborniku, Boranu Bosančiću koji je u sukobu Balaban-Čubrilović izabrao Čubrilovića. Socijalisi u banjalučkoj skupštini imaju tri odbornika ali već imaju potpredsjednika skupštine, Milana Milakovića pa je izvjesno da će novi predsjednik skupštine Grada biti neko ko nije dio vladajuće koalicije. Radojičić i za to očigledno ima potrebnu većinu jer je teško povjerovati da bi se upustio u avanturizam bez dovoljne podrške.

SDS, PDP i NDP imaju osam odbornika. Balaban čak ni sa njihovom podrškom nema dovoljno glasova. Pokret Poligraf ima dva odbornika dok su nezavisni odbornici već pomenuti Saša Čudić koji bezrezervno podržava Radojičića i Milenko Jaćimović.

четвртак, 08. јун 2017.

DNS sukob u Banjaluci

Jaz između dva suprostavljena bloka DNS-a u Banja Luci već je toliki da će ga biti gotovo nemoguće preskočiti. Jednu struju predvodi aktuelni predsjednik gradskog odbora DNS Banja Luka Nedeljko Čubrilović a drugu Budimir Balaban predsjednik skupštine Grada Banja Luka. Balaban kontroliše dva odbornika Vukajlovića i Šibarevića dok Čubrilović može da računa na odbornika Borana Bosančića.

Moji izvori tvrde i da je većina direktora javnih preduzeća-članova ove stranke podržala Balabana. Sukob unutar gradskog odbora DNS-a Banja Luka pokazao se I na nedavnoj izbornoj skupštini te stranke u Banja Luci kada je Čubrilović reizabran za predsjednika gradskog odbora a na skupštini se nisu pojavili ni Balaban ni ljudi koji ga podržavaju.


U medjuvremenu tinja sukob i na relaciji Budimir Balaban- Igor Radojičić. Taj sukob za sada ne eskalira ali Radojićić nije zaboravio način na koji je DNS u Banja Luci vodio kampanju prošle godine kada je na predizbornim mitinzima te stranke napadan kandidat SNSD-a I čak nezvanično pružana podrška Draganu Čaviću. To je I jedan od razloga zbog kojih je Radojičić, tvrde moji izvori, odgodio imenovanje načelnika (produžen VD mandat). Radojičić odgađa imenovanje Slobodana Stanarevića za načelnika za urbanizam. Stanarević važi za čovjeka Budimira Balabana a ranije je bio direktor Instituta za građevinarstvo. Instituta Slobodana Stankovića.


Marko Pavić predsjednik DNS-a u nekoliko navrata je rekao da ne postoji nikakav sukob u stranci u Banja Luci a da su neslaganja normalna pojava u demokratskim strankama.