среда, 14. јун 2017.

Privredna komora- Uniforme za policiju

Saopštenje Privredne komore RS
Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske insisitra na poništenju tendera koji je raspisao MUP RS za nabavku redovne i posebne uniforme policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Vrijednost tendera je veoma velika i iznosi 6.250.000,00 KM, a gotovo cijela nabavka (5.850.000,00 KM) sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno učestvovati u ovakvoj nabavcki, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta.
S tim u vezi, Udruženje insistira na „razbijanju“ nabavke uniformi za policijske službenike na lotove, kako bi se omogućilo učešće naših privrednih društava na istom.
U Udruženju ističu da bi preduzeća iz Republike Srpske sa sigurnošću mogla da iznesu najmanje 50 odsto vrijednosti cijele nabavke, ukoliko bi ona bila podijeljena u više lotova, po različitim segmentima, odnosno srodnosti proizvoda. Ovo je veoma velika vrijednost nabavke i velika šteta bila bi da se domaći kapaciteti ne iskoriste.
Udruženje podsjeća da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće, na način da osigura pravednu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezis predmetom nabavke i njegovom svrhom, što je definisano Zakonom o javnim navavkama, a to o ovom slučaju nije omogućeno.
Posebno je važno istaći da preduzeća iz sektora tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj zapošljavaju oko 11.000 radnika, da su jedna od najznačajnijih izvoznih grana privrede, da rade proizvode za svjetski poznate brendove, a ono što je najvažnije – proizvode uniforme za Upravu za indirektno oporezivanje, Pošte RS, policiju  i vojsku Crne Gore, Francuske, Slovenije i dr., što dovoljno govori o kvalitetu rada naših privrednih društava.
Takođe, Privredna komora Republike Srpske je, kao jedan od prioriteta u unapređenju uslova poslovanja u Srpskoj, isticala važnost korištenja domaće operative i domaćih kapaciteta, posebno u postupcima javnih nabavki.
Ministar Dragan Lukač juče je na moja pitanja o postupku nabavke uniformi rekao da u čitavom slučaju nema ništa sporno i da policija RS zaslužuje najbolje brendirane uniforme. 

уторак, 06. јун 2017.

Gdje MUP nabavlja uniforme i oružje?


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo je tender za nabavku novih uniformi za pripadnike ministarstva. Tender je otvoren do 4 jula i vrijedan je oko 7 miliona maraka. Nabavlja se sve od kapa do obuće.
Moji izvori iz ministarstva tvrde da je tender tako napravljen da uslove ne može da ispuni ni jedna firma iz Republike Srpske. Uslove ispunjava samo jedna firma iz čitave BiH a to je firma KM Trade iz Visokog. Uniforme za pripadnike MUP-a biće radjene po specifikaciji američke firme-brenda 5-11 a ekskluzivni distributer te firme za Bosnu i Hercegovinu je upravo firma KM Trade iz Visokog.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske već je saradjivalo sa firmom iz Visokog (izvori tvrde da iza te firme stoji sam vrh SDA odnosno Bakir Izetbegović) kada je nabavljeno oružje u vrijednosti šest miliona maraka.

Moji izvori tvrde i da će nabavka uniformi formalno ići preko jedne firme iz Srbije kako se ne bi prikazalo da MUP RS kupuje uniforme u Federaciji.