петак, 23. јун 2017.

Banjalučka trgovina

U Banja Luci će sve biti mnogo jasnije u četvrtak 29. juna. Do tada traju pregovori na svim stranama. Igor Radojičić sasvim sigurno ima potrebnu većinu bez trojca koji je na izlaznim vratima DNS-a i skupštinske većine. Da je drugačije Radojičić i vladajuća banjalučka koalicija ne bi ulazili u proces protjerivanja Balabana, Vukajlovića i Šibarevića.
To, opet, znači da Budimir Balaban nema dovoljno ruku za formiranje nove skupštinske većine. Čak i da Budimir Balaban dobije podršku SDS-a, NDP-a i PDP-a što za sada nije izvjesno. Da su pregovori u toku potvrdjuje i sastanak Budimira Balabana sa jedinim odbornikom PDP-a, Draškom Stanivukovićem. 
foto: Nezavisne

Sa eventualnom podrškom kompletne opozicije Balaban ponovo nema većinu. Stranke opozicije su ostale sa osam odbornika, u skupštini grada opoziciono djeluju i dva odbornika Poligrafa dok je nezavisni odbornik Milenko Jaćimović za sada bliži Balabanu. Izvore u SDS-u sam pitao kako će se oni očitovati prema novonastaloj situaciji u gradu. Nisam dobio odgovor.

Najbliži fotelji predsjednika skupštine grada u ovom trenutku je odbornik Poligrafa Zoran Talić. Ukoliko Talić bude predsjednik gradskog parlamenta prvi put u Banja Luci nakon dugog niza godina vlast će biti rasporedjena na način da stranke vladajućeg režima nemaju sve poluge gradske vlasti u svojim rukama.

U mandatima Dragoljuba Davidovića (SNSD) predsjednik skupštine bio je Slobodan Gavranović (SNSD). U gradonačelničkom mandatu Slobodana Gavranovića (SNSD) predsjednik skupštine bio je Budimir Balaban (DNS) dok je u dosadašnjem dijelu mandata Igora Radojičića (SNSD) predsjednička fotelja u skupštini takodje pripadala DNS-u.


Ukoliko Talić zaista bude izabran za predsjednika skupštine grada čeka ga pritisak sa obe strane, ogromna borba sa političkim aždajama i biznismenima ali i mogućnost uticanja na procese. Iz prvog lica.