уторак, 13. јун 2017.

Krajmstoperski vodič kroz Galaksiju

Srna 13.jun najava

U 11.00 časova predstavljanje projekta "Krajm stopers", odnosno uspostavljanja sistema "doušnika" posredstvom koga se građaninu koji "Krajm stopersima" prijavi informacije o kriminalnoj aktivnosti plaća i do 1.000 dolara. Izjave u 10.45 časova. /prostorije Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Preko Drine, avgust, novembar 2015
четвртак, 20. август 2015.

Nastavak sudjenja- Borko Džajić



Osnovni sud Banja Luka nastavlja proces protiv Borka Džajića iz Banja Luke. Džajić je dobio poziv za nastavak sudjenja zakazanog za 24.09.2015 godine.
Dzajića terete za, kako se navodi, krivično djelo lažnog prijavljivanja krivičnog djela.
Borko Džajić predsjednik je Foruma roditelja i u proteklih nekoliko godina pravosudju Republike Srpske podnio je nebrojeno prijava zbog kriminala i korupcije protiv najviših zvaničnika Republike Srpske i njenih institucija. Sve te prijave su odbijane a Okružno tužilaštvo Banja Luka je protiv Džajića podiglo optužnicu u julu 2012-te godine.
Sudjenje je počelo u februaru ove godine ali je Džajić insistirao na prekidu procesa jer ni danas ne zna koja ga je osoba ispitivala kada se izjasnio o krivici 2012-te godine. Nije dobio ovjeren zapisnik sa tog ispitivanja.


Džajić se tereti da je Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske podnosio prijave protiv, izmedju ostalih, Dragoljuba Davidovića i Mile Banike iako je Okružno tužilaštvo takve iste prijave već odbacilo. To je okarakterisano kao lažno prijavljivanje.
Bez obzira na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda koja garantuje ponavljanje podnošenja prijave.
Džajić je tražio i izuzeće tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka Dijane Kukobat jer smatra da je u sukobu interesa kao supruga zamjenika direktora Poreske uprave u periodu kada je direktor bio Mile Banika.

Njegov zahtjev nije prihvaćen a Džajić je zatim tražio izuzeće Okružnog tužilaštva. Odgovor na taj zahtjev nije dobio.

Inače, Osnovnom sudu je za nastavak procesa trebalo sedam mjeseci. U medjuvremenu je došlo do promjene sudije u ovom slučaju. Umjesto sudije Dijane Kukobat koja je skinuta sa slučaja novi sudija je Radmila Medaković.




понедељак, 23. новембар 2015.
Džajićev dribling
Centar javne bezbjednosti Banja Luka, Sektor kriminalističke policije, vodi istragu protiv odredjenih osiguravajućih društava i pojedinaca u vezi sa zloupotrebama oko osiguranja vozila i uplata javnih prihoda.
Zašto je ovo vrlo zanimljivo? Zato jer se radi o slučajevima na koje je Borko Džajić, predsjednik udruženja Forum roditelja Banja Luka ukazivao 2009-te godine. Džajić je tada podnio krivičnu prijavu protiv direktora Pošta Jaminke Krivokuće i vlasnika Bobar Banke, pokojnog Gavrila Bobara. Džajić je u prijavi naveo da je direktor Pošta ustupila pečate Pošte osiguravajućim kućama a da je vlasnik Bobar banke u svojoj banci dozvolio ovjeru uplata po osnovu osiguranja takvim pečatima. Krivična prijava podnesena je prvo Specijalnom tužilaštvu a zatim i Okružnom tužilaštvu Banja Luka.


Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Borka Džajića zbog lažnog prijavljivanja krivičnog djela u četiri slučaja od kojih je jedan i slučaj osiguravajućih društava.


Optužnica protiv Džajića podignuta je u julu 2012-te godine a proces je trenutno na banjalučkom Osnovnom sudu.