среда, 8. фебруар 2017.

Skuplja struja

Tiho je na snagu stupila Odluka Regulatorne Komisije za energetiku Republike Srpske po kojoj je struja od prvog januara još skuplja. Januarski računi u Republici Srpskoj u odnosu na decembarske skuplji su zbog nove visine naknade za obnovljive izvore električne energije. Umjesto dosadašnjih 0,0025 maraka po kilovatu cijena je od prvog januara 0,0044 marke po kilovatu. U prevodu januarski račun je u prosječnom domaćinstvu samo po ovom osnovu veći za jednu marku od decembarskog.


Odluka o povećanju cijene naknade donesena je 25 novembra prošle godine i objavljena je na stranici Regulatorne Komisije za energetiku. U obrazloženju nove cijene se navodi da su ulazni parametri za utvrdjivanje jedinične naknade u visini od 0.0044 KM po kilovatu su sredstva od 19,3 miliona neophodna za isplatu premije za podsticanje planirane proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Navedeni su i još neki razlozi zbog kojih su neophodna veća sredstva.



Na odluku Regulatorne Komisije za energetiku RS saglasnost je dala Vlada Republike Srpske.


Podsjećanje na to kako RS gubi novac:

уторак, 31. мај 2016.

Srpska u gubitku zbog koncesije

Studija ekonomske opravdanosti za društvo izgradnje male hidrocentrale Medna na izvorima rijeke Sane urađena u oktobru 2015 godine  za potrebe Ekološke koalicije unskog sliva pokazala je da će Republika Srpska nakon isteka koncesionog perioda zbog gradnje MHE Medna na Sani biti u gubitku od 1.056.012 KM.

Ugovorom o koncesiji i kasnijim aneksima tog ugovora predviđena je izgradnja male hidroelektrane Medna instalisane snage 4,9 MW i ukupnom godišnjom proizvodnjom procijenjenom na 18,40 FWh.
Koncesionar je banjalučka firma LSB Elektrane koja je dio slovenačkog Interenerga a koji je dio austrijske kompanije Kelag.

Ekonomsko finansijska analiza obuhvatila je, s jedne strane, trošak društvene zajednice kroz obavezan otkup električne energije a s druge strane korist za budžet od priliva po osnovu direktnih i indirektnih poreza, doprinosa, koncesione naknade i ostalih taksi.


Republika Srpska će gradnjom MHE Medna nakon isteka perioda koncesije zaraditi, prema Studiji ekonomske opravdanosti, 12.081.612 maraka. Po osnovu PDV na investiciju 670.069, po osnovu obračunatog PDV na fakture za isporuku električne energije 923.164, na osnovu poreza na dobit 3,3 miliona, koncesione naknade ukupno nešto više od 6 miliona i na osnovu raznih taksi 1,1 milion maraka.

Garantovanom otkupnom cijenom od 0,1327 feninga po kilovatu u periodu od prvih petnaest godina Republika Srpska će investitoru uplatiti 36.625.200 maraka za otkup električne energije odnosno čistih 13.137.600 maraka premije kada se referentna cijena prodaje na tržištu oduzme od garantovane cijene. 

U julu 2014 godine Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela je odluku kojom garantovanu otkupnu cijenu električne energije po kilovatu podiže na 0,1327 feninga za hidroelektrane snage od 1 do 5 megavati. Takvu odluku odobrila je i potvrdila Vlada Republike Srpske u septembru 2014 godine. Prije promjene garantovana cijena otkupa za ovaj tip elektrane iznosila je 0,1264 feninga po kilovatu.