субота, 11. фебруар 2017.

Nacrt novog Pravilnika razljutio poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske završilo je nacrt novog pravilnika o podsticajima. Nacrt će, ukoliko doživi punu formu, biti poguban za domaću proizvodnju, tvrde poljoprivrednici.

Nacrtom se po prvi put uvodi da prilikom podizanja višegodišnjeg zasada voća tehnološki  projekat bude ovjeren od stručnog lica. To lice će morati da ima licencu koju će da izdaje Komora inženjera poljoprivrede RS.
Poenta je u tome što se ove godine ide u izmjene Zakona o Komori inženjera poljoprivrede i svaki inženjer poljoprivrede da bi mogao da ovjeri projekat poljoprivredniku moraće da bude član komore i da plaća članarinu od 60 maraka godišnje. Komora poljoprivrede duže vrijeme insistira na izmjenama zakona jer je vrlo malo inženjera poljoprivrede svojevoljno član Komore.

Nacrtom novog pravilnika planira se smanjenje premije za mlijeko. Umjesto dosadašnjih 30 feninga po litri mlijeka ekstra klase i deset feninga za mlijeko van klase planirano je smanjenje na 25 feninga. Novina je da će minimalna mjesečna proizvodnja za ostvarivanje prava na premiju biti podignuta sa dosadašnjih 100 na 300 litara. To će dodatno pogušiti male farme koje proizvode manje količine mlijeka.

Potez ministarstva poljoprivrede nije iznenadjujući jer je Vlada u ogromnim problemima kada je u pitanju isplata podsticaja i premija poljoprivrednicima. Poljoprivrednicima se konstantno duguju milionski iznosi. Novim pravilnikom o podsticajima planira se manje izdvajanja na godišnjem nivou pa bi, logično, i dugovi bili manji.


Rok za primjedbe na nacrt pravilnika je početak naredne sedmice.