четвртак, 16. фебруар 2017.

Konfuzija banjalučke politike

Negdje poslije opštih izbora 2014 godine jedan drugar mi je u jednoj mejdanskoj kafani rekao da je nešto najgore što se moglo desiti Republici Srpskoj pobjeda SNSD-a i satelita na nivou Republike a Saveza za promjene na nivou BiH. Nisam mu vjerovao i bio sam spreman da se zakunem da će vlast na nivou BiH opozicija u Srpskoj iskoristiti za borbu protiv kriminala i korupcije i da konačno možemo očekivati kakve takve pomake u Republici Srpskoj. On mi je na to rekao da od toga nema ništa jer će sada svi postati vlast i baš će im biti na pameti da bilo šta mijenjaju. Svaka dalja rasprava na tu temu u tom trenutku bila je uzaludna. Danas bi se o tome svakako ponovo moglo raspravljati. Vjerujem da ću morati da mu platim piće.

Odlaskom Zorana Talića iz PDP-a stranke Saveza za promjene su u nemjerljivom gubitku. Talić je svakako u posljednja dva i jače mandata bio najkonkretniji i najkvalitetniji odbornik banjalučke skupštine. Stranke Saveza za promjene u Banja Luci još imaju nekoliko kvalitetnih relativno mladih političara ali je i njihova politička budućnost u matičnim strankama izuzetno neizvjesna. Nezadovoljstvo vlada apsolutno u svakoj od tri stranke Saveza za promjene koje djeluju u Banja Luci. To nezadovoljstvo iskazuje se i javno, manje ili više očigledno.

SDS od lokalnih izbora u Banja Luci nema gradski odbor. Do maja će Vrbasom proteći još mnogo vode a vrijeme neće učiniti ništa da se razdvojene struje u banjalučkom SDS-u približe. Ko god dobije kormilo banjalučkog SDS-a pola odbora biće apsolutno nezadovoljno i spremno na razlaz.

U PDP-u je nakon odlaska Zorana Talića ali i odbornice Tatjane Čičić Odžaković konfuzija. Talić koji je imao povjerenje velikog broja članova gradskog odbora za sobom je po inerciji povukao i povlači odredjen broj članova stranke. PDP je ostao sa jednim odbornikom i nisu u nimalo zavidnoj situaciji. Ove godine im se desilo da im odbornik glasa mimo kompletne opozicije u interesu privatnog biznismena a na prijedlog SNSD-a. Taj odbornik nije Talić.

U NDP-u je naizgled mir. Oni ne mogu da se dogovore ko će da bude šef odborničkog kluba. Imaju najviše odbornika ali ta priča daleko je od zacementirane.

Ni jedna od stranaka opozicije nije formirala Klub u banjalučkoj gradskoj skupštini.

Daleko je od savršenog i u drugom bloku. Kod njih se vodi borba drugačije prirode.

Treći blok za sada ne postoji.

Izbori 2018 vrlo su blizu. Izborna jedinica 3 daje 12 poslanika. Računanje pojedincima već sada može, mora i treba da predstavlja ogromnu glavobolju.