петак, 03. фебруар 2017.

Ministarsvo prosvjete: Povećanje broja studenata na medicini tražio je Univerzitet.

Medicinski fakultet Banja Luka od 17 januara izbjegava da odgovori na pitanja koja sam posalo dekanu Ranku Škrbiću a tiču se nove upisne politike po kojoj oni studenti koji nisu položili prijemni ispit mogu da studiraju ali ukoliko plate dvije odnosno četiri hiljade maraka godinu. Ministra zdravlja Dragana Bogdanića pitao sam čime se Vlada rukovodila kada je donijela takvu Odluku. Bogdanić mi je rekao da on nije bio na toj sjednici Vlade a da sve što zna je saznao gledajući moj prilog na BN-u.

U medjuvremenu odgovorili su mi iz ministartsva prosvjete.

Владимир Ковачевић

ПРЕДМЕТ: Одговор

Повећање броја студената који ће се уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години за први циклус студија, на студијском програму Медицина, одобрено је на захтјев Универзитета у Бањој Луци.
Сенат Универзитета у Бањој Луци на 4. сједници одржаној 27.10.2016. године, разматрао је приједлог Медицинског факултета за одобрење додатног броја редовних студената за упис у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години, а који би своје студије суфинансирали у износу од 4.000,00 КМ, по години студија.
Након разматрања приједлога Медицинског факултета, Сенат Универзитета је, водећи рачуна о просторним и кадровским потенцијалима, приједлог упутио Министарству просвјете и културе на даље поступање.
Школарине су Законом о високом образовању дефинисане као износ новчаних средстава којим студент учествује у суфинансирању укупних трошкова његовог студија на јавној високошколској установи и представљају властити приход тих установа.
Јавне високошколске установе у Републици Српској, писаним путем, предложиле су Министарству, у складу са Законом, висину школарине за наредну академску годину за све студијске програме, у складу са мјерилима која се одређују општим актом високошколске установе и којима се утврђује однос између висине школарине и трошкова студија за једну академску годину.
Одлуку о висини школарина доноси Влада Републике Српске.

Одјељење за информисање и информационе технологије


petak 13 januar

Zarada Medicinskog fakulteta- uslov studiranja 4000 maraka

Medicinski fakultet u Banja Luci na pravom je putu da postane ništa drugo doprivatni fakultet. Ne doslovno ali na njemu će prema svemu sudeći moći da studira bilo ko ko bude imao dovoljno novca a to je praksa koja važi za gotovo sve privatne fakultete u Republici Srpskoj.
O čemu se radi?


Ove godine na banjalučkom Medicinskom fakultetu bilo je mjesta za upis 120 novih studenata.
Dvadeset njih koji su imali najbolji rezultat donesen iz srednje škole kombinovan sa prijemnim ispitom neće plaćati studiranje odnosno biće na budžetu. Tu nema ništa sporno. 

Sedamdest studenata koji nisu medju najboljih dvadeset studiraće na način da će država sufinansirati njihovo školovanje a sami studenti će godinu plaćati 2000 maraka. Najmanje 18000 maraka će da plate studenti pojedinačno za sve godine studiranja. Ukupno godišnje po ovom osnovu Medicinski fakultet će da zaradi 140 000 maraka.

Biće omogućeno studiranje za još trideset kandidata koji su ostali ispod crte odnosno nisu znanjem zadovoljili da budu primljeni ali ukoliko sami plate svoje studiranje u ukupnom godišnjem iznosu od 4000 maraka. Pojedinačno svaki student najmanje će da za sve godine studiranja uplati 24000 maraka a godišnje će na samofinansirajućim studentima ispod crte fakultet da zaradi 120 000 maraka.

I sufinansirajući i samofinansirajući studenti studiranje će plaćati čitavo vrijeme studiranja. Ukupno će godišnje Medicinski fakultet da zaradi 260 000 maraka. Milionski iznos i više samo na jednoj generaciji.

Zvuči korektno omogućiti i onima koji nisu uspjeli da se nadju iznad crte da probaju da završe fakultet ali nastaće ogroman problem, tvrde stručnjaci, na način da će bilo ko ko želi a nema osnovno znanje za medicinu imati šansu da završi fakultet. Potrebno je samo da ima potreban novac i da sačeka da oni koji su ispred njega a nemaju novac odustanu od studiranja.

Potencijalno se stvara dugoročan problem za zdravstvo Republike Srpske koje je ionako suočeno sa odlaskom kvalitetnog kadra. Taj kvalitetan kadar biće očigledno zamijenjen hiperprodukcijom medicinara na Medicinskom fakultetu u Banja Luci.

Plan je da se sljedeće godine cijena studiranja za studente koji ostanu ispod crte poveća na 6000 maraka. Dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci je bivši ministar zdravlja RS Ranko Škrbić.

Ova odluka o naplaćivanju studiranja studentima ispod crte objavljena je u decembarskom broju Službenog glasnika.

Medicinski fakultet je sa studentima koji plaćaju studiranje 4000 maraka zaključio Ugovor o studiranju.

петак, 20. јануар 2017.

Pitanja Ranku Škrbiću

Dekanu medicinskog fakulteta Ranku Škrbiću u utorak sam poslao pitanja u vezi sa novim cjenovnikom i uslovima primanja studenata na Medicinski fakultet. Iz kabineta dekana su obećali odgovore ali do kraja sedmice nisu stigli. Dok ne stignu odgovori gledaćemo pitanja.

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Da li je tačno da Medicinski fakultet u Banja Luci godinu studiranja studentima od ove godine naplaćuje 2000 odnosno 4000 maraka u zavisnosti od pozicije koju su studenti ostvarili na prijemnom ispitu? (ne računajući studente na budžetu)

2. Zašto se omogućuje studiranje onim studentima koji su na prijemnom ispitu ostali "ispid crte" ukoliko plate 4000 maraka? Da li se na ovaj način omogućuje studiranje na Medicinskom fakultetu bilo kome ko ima novac i želju?

3. Kakav je plan Medicinskog fakulteta sa novcem koji će na ovaj način biti obezbijedjen?

4. Da li je plan da godina studiranja od naredne godine za studente ispod crte košta 6000 maraka?

Unaprijed zahvalan, Vladimir Kovačević.