петак, 13. јануар 2017.

Zarada Medicinskog fakulteta- uslov studiranja 4000 maraka

Medicinski fakultet u Banja Luci na pravom je putu da postane ništa drugo do privatni fakultet. Ne doslovno ali na njemu će prema svemu sudeći moći da studira bilo ko ko bude imao dovoljno novca a to je praksa koja važi za gotovo sve privatne fakultete u Republici Srpskoj.
O čemu se radi?


Ove godine na banjalučkom Medicinskom fakultetu bilo je mjesta za upis 120 novih studenata.
Dvadeset njih koji su imali najbolji rezultat donesen iz srednje škole kombinovan sa prijemnim ispitom neće plaćati studiranje odnosno biće na budžetu. Tu nema ništa sporno. 

Sedamdest studenata koji nisu medju najboljih dvadeset studiraće na način da će država sufinansirati njihovo školovanje a sami studenti će godinu plaćati 2000 maraka. Najmanje 18000 maraka će da plate studenti pojedinačno za sve godine studiranja. Ukupno godišnje po ovom osnovu Medicinski fakultet će da zaradi 140 000 maraka.

Biće omogućeno studiranje za još trideset kandidata koji su ostali ispod crte odnosno nisu znanjem zadovoljili da budu primljeni ali ukoliko sami plate svoje studiranje u ukupnom godišnjem iznosu od 4000 maraka. Pojedinačno svaki student najmanje će da za sve godine studiranja uplati 24000 maraka a godišnje će na samofinansirajućim studentima ispod crte fakultet da zaradi 120 000 maraka.

I sufinansirajući i samofinansirajući studenti studiranje će plaćati čitavo vrijeme studiranja. Ukupno će godišnje Medicinski fakultet da zaradi 260 000 maraka. Milionski iznos i više samo na jednoj generaciji.

Zvuči korektno omogućiti i onima koji nisu uspjeli da se nadju iznad crte da probaju da završe fakultet ali nastaće ogroman problem, tvrde stručnjaci, na način da će bilo ko ko želi a nema osnovno znanje za medicinu imati šansu da završi fakultet. Potrebno je samo da ima potreban novac i da sačeka da oni koji su ispred njega a nemaju novac odustanu od studiranja.

Potencijalno se stvara dugoročan problem za zdravstvo Republike Srpske koje je ionako suočeno sa odlaskom kvalitetnog kadra. Taj kvalitetan kadar biće očigledno zamijenjen hiperprodukcijom medicinara na Medicinskom fakultetu u Banja Luci.

Plan je da se sljedeće godine cijena studiranja za studente koji ostanu ispod crte poveća na 6000 maraka. Dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci je bivši ministar zdravlja RS Ranko Škrbić.

Ova odluka o naplaćivanju studiranja studentima ispod crte objavljena je u decembarskom broju Službenog glasnika.





Medicinski fakultet je sa studentima koji plaćaju studiranje 4000 maraka zaključio Ugovor o studiranju.