понедељак, 30. јануар 2017.

Treći entitet za raspad Srpske

U redu. Konačno je neko od hrvatskih političara rekao da bi se u eventualnom formiranju Trećeg entiteta dobro zašlo u granice Republike Srpske (u koje se već zašlo usvajanjem popisne Metodlogije i proširenjem medjuentitetske linije razgraničenja).
“Nadam se kako ćemo mi, s jednim novim, federalnim uređenjem BiH, što zagovara naša stranka, Hrvatski narodni sabor, a ja sam to zagovarao i ranije, Hrvati morati naći svoj kutak u ovoj našoj BiH. Svima je jasno kako ovakva zemlja bez reorganizacije nema izgleda, a posebno je važno reći da je za Hrvate to najvažnije, jer bi u tome slučaju hrvatska federalna jedinica mogla snažnije pomoći sunarodnicima koji se ne bi nalazili u okviru te federalne jedinice”, rekao je potpredsjednik RS Josip Jerković u Mostaru.
Rukovodstvo Republike Srpske predvodjeno liderima SNSD-a godinama podržava ideju HDZ BiH i Dragana Čovića o formiranju Trećeg entiteta jer se eto Srbi solidarišu sa Hrvatima u BiH a žele da naštete Bošnjacima (još malo pa će neko pomisliti da se ustvari ne radi o klasičnom nacionalnom politikanstvu na kojem se zasniva kompletna politika u BiH). Istovremeno predstavnici Srba konstantno su uvjeravali narod da Treći entitet na bilo koji način neće ugroziti ni jedno jedino parče RS.
Ono što su mi tvrdili a i dalje tvrde ljudi koji ovoj problematici pristupaju izuzetno ozbiljno jeste da je nemoguće formirati bilo kakvu treću jedinicu u BiH bez otkidanja teritorija postojeće dvije a da je eventualno formiranje treće jedinice uvod u kantonizaciju BiH koja će razoriti Republiku Srpsku.

уторак, 29. новембар 2016.
Treći entitet i uloga Srpske

“Split mora biti motor Dalmacije i cijelog hrvatskog juga a za mene je Split od Brača do Kupresa“.

Ove riječi prije nekoliko dana izgovorio je glavni kandidat za budućeg gradonačelnika Splita HDZ-ov Andro Krstulović Opara. Zašto je pomenuta rečenica uopšte bitna da bi se njoj davao prostor na ovom blogu i uopšte u javnosti Republike Srpske. Zato što indirektno govori o Trećem entitetu i nastavak je kampanje koju Hrvatska, HDZ i Hrvatska crkva vode za Treći entitet.



Kao ni na ranije istupe hrvatskih zvaničnika o Trećem entitetu tako ni u ovom slučaju nije reagovao niko iz Republike Srpske.
Republika Srpska, naprotiv, preko svog rukovodstva podržava ideju formiranja Trećeg entiteta.
Ta priča se na mala vrata uvodi u Republiku Srpsku uz ogradu da Republika Srpska neće biti žrtva eventualnog formiranja Trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

U narodu se stvara prostor za prihvatanje Trećeg entiteta koji neće naštetiti Republici Srpskoj ali kada se jednom udje u pregovore o formiranju Trećeg entiteta, tvrde relevantni izvori, ničija teritorija neće biti u potpunosti sigurna. U Srpskoj su u tom slučaju vrlo ugroženi dijelovi Posavine.

Eventualno formiranje Trećeg entiteta formiranju kojeg se Srpska ne protivi najvjerovatnije će biti početak kantonizacije u BiH. Republika Srpska i njena teritorija uopšte nisu nedodirljivi kako se želi prikazati narodu tim prije što ne postoji entitetska granica, granica kod Brčkog je izbrisana a medjuentitetska linija je Metodologijom popisa zasebno popisana i proširena sa 50 na 250 metara čime j Srpska već oštećena za ogromnu teritoriju. Niko nije reagovao.