понедељак, 2. јануар 2017.

Još jedan krug za nas


Srećna vam Nova godina. Iako mi je prelazak sa decembra na januar isti kao i svaka druga noć ljudi se iz odredjenog razloga vesele činjenici da je Zemlja obišla još jedan krug oko Sunca pa je red da im poželim sljedeći krug još ljepši i uspješniji od prethodnog.

Republika Srpska je u prethodnih desetak Zemljinih krugova oko Sunca doživjela mnogobrojne poraze i nastavlja u kontinuitetu da ih doživljava. Ono što je stvarano u nesrećnim ratnim Krugovima urušava se iznutra polako ali sigurno. To nikakve licemjerne Parade ne mogu da promijene. S obzirom na sve nas koji živimo u Srpskoj pitanje koliko Krugova joj je preostalo.

Svi krademo Republiku (čast izuzecima) a od nje očekujemo da opstane. Razloge njenog propadanja ne vidimo u sebi već u Neprijateljima koji su se udružili da baš nas unište.

Svi se kunemo u Republiku i njene vrijednosti a dozvoljavamo pljačku nepojmljivih veličina. Dajemo doprinos pljačkanju. Koliko nas je diglo glas protiv neoporezovanog dijela plate? Koliko nas je odbilo da plati bez fiskalnog računa? Zvuči smiješno i jeste u odnosu na razmjere pljačke na Vrhu ali nije nebitno. To govori o stanju svijesti, mentalitetu i svemu onome o čemu je Dučić mnogo bolje pisao.

Novogodišnja priča 1

Prvi dan je Nove godine i društvo je u banjalučkom kafiću. Izuzetno prijatnom i punom omladine. Pjevač bezuspiješno pokušava da imitira Tomu Zdravkovića. Prije nego što je počeo da pjeva rekao je da mu je to zadnje veče u lokalu. Razumijem i zašto.
Konobar donosi prvu turu pića i račun. Pa drugu, pa treću bez računa. Već poslije treće gubim osjećaj za pristojnost i pitam ga da li je alkohol večeras osim prve ture besplatan, na račun kuće? Naravno da ne razumije na prvu ali ipak mrzovoljno donosi sve račune naknadno.
Drugar mi govori da ispadam budala. Slažem se s njim. Jednostavno je tako.

Novogodišnja priča 2

Tigar se vratio iz Amerike. Istekla mu je viza. U Americi je sedmično prelazio po 5-6 hiljada milja kamionom. Neprospavane noći zbog prokletog dolara kojeg ovdje nije mogao da zaradi.