недеља, 15. јануар 2017.

U Prnjavoru farme krava bez vode dva dana

Poljoprivrednicima u Republici Srpskoj baš ne ide. Čekajući prvi februar i početak primjene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i čekajući (uzaludno) podsticaje i više novca iz budžeta RS za poljoprivredu nemaju sreće ni sa vremenom u kombinaciji sa nesposobnošću onih koji bi trebalo da obezbijede normalne uslove za život i rad u 21-om vijeku.

U Prnjavoru izmedju 3000 i 3500 korisnika nema vodu 48 sati. Najkritičnije je u sjevernim dijelovima ove opštine i nekim dijelovima grada. Posebno su ugrožene farme sa po nekoliko stotina grla krava i teladi. Ukupno je ugroženo 60 farmi. Ukupno gotovo hiljadu grla.

Poljoprivrednici iz tog kraja obaviještavaju da grla uopšte nisu pila vodu dva dana. Problem je nastao jer visokonaponski električni vod za vodovod nije u funkciji. Popucale su žice a bez struje vodovod ne može da obezbijedi vodu za pomenute dijelove opštine.


Poljoprivrednici uvjeravaju da niko u dva dana nije uradio ništa da kvar bude otklonjen a da su obavijestili i lokalni vodovod i Elektrokrajinu.  Tvrde da niko nije učinio ništa da farmama sa po nekoliko stotina grla bude obezbijedjena voda na drugi način. Tek nakon insistiranja farmera na farme je došla vatrogasna cisterna sa vodom ali je voda zaledjena. Problem sa ledom se riješava. Ne zna se kada će profunkcionisati vodovovodna mreža.