петак, 5. јануар 2018.

SrpskaCafe: Pacijenti u RS i pored obećanja i dalje bez citostatika


Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i dalje nema određenih citostatika, nije poznato kada će biti nabavljeni a prema ranijim obećanjima u apotekama Kliničkog centra trebalo je da budu do kraja godine.
Konkretno u banjalučkoj bolnici, na Klinici za onkologiju, već duže vremena nema citostatika docetaxel  koji koriste teški onkološki pacijenti. Na ovoj klinici pacijente koji u terapiju imaju uključen i ovaj citostatik upućuju u privatne apoteke da sami kupe terapiju.
SrpskaCafe je o nedostatku citostatika pisala polovinom decembra kada su na problem ukazali nezadovoljni pacijenti.
Na UKC RS su nam potvrdili da problem nije riješen.

„U Univerzitetskom kliničkom centru RS trenutno nedostaje pojedinih citostatika, uključujući i pomenuti docetaxel. Kada je riječ o nabavci citostatika, Fond zdravstvenog osiguranja RS provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC RS. S tim u vezi poslovodstvo UKC RS nema nikakav uticaj na nabavku istih.“  - pojašnjavaju u UKC RS i uvjeravaju da liječenje pacijenata nije ugroženo jer postoje zamijenske terapije a da se konkretan citostatik može nabaviti u vanjskim apotekama uz kasniju nadoknadu troškova.
Isto objašnjenje iz UKC RS stiglo je i polovinom decembra ali i dalje niko ne govori o onim pacijentima koji nemaju novca da sami kupe terapiju i čekaju na refundaciju troškova iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
U FZO RS su polovinom decembra najavili nabavku citostatika docetaxel do kraja mjeseca odnosno godine, čim bude potpisan novi ugovor sa dobavljačem. I dalje se čeka a iz ove institucije za naš portal najavljuju dostavu citostatika uskoro.

 „Izabranom dobavljaču je proteklog mjeseca dostavljen okvirni sporazum na potpis, te očekujemo da će dobavljač početi sa isporukom citostatika ‘’docataxel’’ u narednih nekoliko dana.
Podsjećamo da osiguranicima koji sami kupe citostatik, kada ga nema u bolnici, Fond refundira troškove.“- pojašnjavaju u FZO RS za SrpskaCafe.
Citostatik docetaxel nije jedini koji trenutno nedostaje na UKC RS. Nadležni konstantno uvjeravaju kako će problem nedostatka citostatika biti riješen mada je nejasno kako je dozvoljena situacija u kojoj ih nema u bolnicama odnosno zašto nije na vrijeme reagovano.