петак, 29. јун 2018.

Čekajući transplantaciju u RS!



Neke stvari su u Republici Srpskoj lišene svake logike i razuma. Tako je u Republici Srpskoj sasvim logično da se izdvajaju velika sredstva za vozni park institucija, javno privatna partnerstva u kojima profitiraju privatne firme a da je nemoguće obezbijediti dva miliona maraka za kupovinu najosnovnijih medicinskih aparata.
Takav je slučaj u priči oko kupovine aparata za tipizaciju tkiva. Nabavku tog aparata u ministarstvu zdravlja obećavaju godinama, posljednji put ministar zdravlja Dragan Bogdanić je to javno obećao u januaru 2016 godine.
Aparat za tipizaciju tkiva košta oko dva miliona maraka a kupovina tog aparata omogućila bi kadaveričnu transplantaciju u Republici Srpskoj odnosno transplantaciju sa mrtvog donora što se u Republici Srpskoj ne radi.

Međutim, kupovina takvog aparata i omogućavanje kadaverične transplatacije ugrozila bi poslove privatnih dijaliznih centara sa kojima je Republika Srpska sklopila nelogične ugovore u kojima garantuje broj dijaliznih pacijenata. Prostom logikom aparat za tipizaciju tkiva povećao bi broj transplantiranih bubrežnih bolesnika a time smanjio broj korisnika privatnog dijaliznog centra sa kojim Vlada Republike Srpske ima potpisan ugovor o javno privatnom partnerstvu.
Republika Srpska godišnje za dijalizu izdvaja milionske iznose. Prema zvaničnim podacima Glavne službe za reviziju 2012 godine je za potrebe dijalize izdvojeno 36 miliona maraka. Vlada je dugo privatnom partneru plaćala najveću cijenu po tretmanu u regionu (110 evra) ali je taj iznos u međuvremenu smanjen.
U ministarstvu zdravlja su prije nekoliko mjeseci izjavili da aparat za tipizaciju tkiva nije jedini uslov za omogućavanje kadaverične transplantacije i da je to složen proces.

U međuvremenu u Federaciji BiH prva transplantacija sa mrtvog donora izvršena je 2006. godine, taj dio federalnog zdravstvenog sistema funkcioniše od tada bez smetnji i zdravstveni sistem FBiH je, kada su transplantacije u pitanju, daleko ispred zdravstvenog sistema Republike Srpske.
Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić prije nekoliko dana ponovo je najavio kupovinu aparata za tipizaciju tkiva jer to konačno, prema njegovim riječima, dozvoljava priliv sredstava u budžet.

„Ja sam sa predsjednicom Vlade razgovarao. Plan je da se nabavi aparat za tipizaciju i mislim da ćemo to u jako kratkom vremenu da se dogovorimo. Na sreću našu punjenje budžeta i stanje sa budžetom je jako dobro i nemamo danas problem da finansiramo takve projekte koji nisu bili planirani na početku. Tako da potrudićemo se da uradimo što se prije može i što se više može.“- izjavio je Dragan Bogdanić.

Ono što u udruženjima pacijenata stalno napominju jeste to da se čitav problem pokušava prikazati složenijim nego što u stvari jeste kao i da no je najvažnije to što je transplantacija mnogo jeftinija od dijalize.

„U toku je nabavka aparata za tipizaciju tkiva, ministar je naglasio da će aparat vrlo brzo stići u UKC Banja Luka. To je jako bitno za pacijente jer će se moći obavljati tipizacija tkiva između primaoca i davaoca organa i naši pacijenti više neće biti prinuđeni da plaćaju i idu u druge države da to rade. Kupovinom aparata za tipizaciju olakšaće se pacijentima proces obrade za transplantaciju, a samim tim i smanjiti odliv sredstava iz budžeta koji ide u druge zemlje kada su naši pacijenti u pitanju.“rekla je za Gerila info Danijela Ivanović iz Udruženja za transplantirana i lica koja čekaju transplantaciju organa „Nada“.