уторак, 19. јун 2018.

NSRS: Bez izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javnim tužilaštvim


Skupštinska većina odbila je da na dnevni red današnjeg zasjedanja republičkog parlamenta budu uvrštene izmjene Zakona o krivičnom postupku i izmjene Zakona o javnim tužilaštvima. Izmjene koje su predložili poslanici opozicionih stranaka, njih sedamnaest u oba slučaja, trebalo je da ukunu imunitet tužiocima i da građanima omoguće nastavak krivičnog gonjenja u slučaju odustajanja od strane tužioca.
U obrazloženju Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o javnim tužilaštvima navedeno je da su razlozi za donošenje ovakvog zakona brojni a da je najvažniji razlog neusklađenost člana 29. Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske sa članom 346. stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Zakon o javnim tužilaštvima je definisao da glavni tužioci, zamjenici glavnih tužilaca i tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, uhapšeni ili zadržani u pritvoru niti mogu odgovarati u građanskom postupku za mišljenje koje daju ili za odluke koje donose u okviru svoje službene dužnosti.
Apsurdno ali Krivičnim zakonikom Republike Srpske je definisano da sudija ili javni tužilac koji u vršenju svoje službene dužnosti u namjeri da pribavi sebi ili drugom korist ili drugom nanese štetu, donese nezakonitu odluku ili na drugi način prekrši zakon, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Predlagač izmjena zakona navodi da su tužilaštva u proteklom periodu usvojila na stotine odluka kojima su obustavljene istrage protiv tužioca u slučajevima kada su građani samostalno podnosili krivične prijave i tužbe protiv tužioca u vezi njihovih odluka u vršenju službene dužnosti.
U Prijedlogu Zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku predlagač je tražio da se u zakon ubace članovi koji će omogućiti da podnosilac prijave može nastaviti krivično gonjenje i nakon što tužilac donese odluku da nema osnova za pokretanje istrage. U obrazloženju se navodi da je u ovom trenutku prema trenutno važećim riješenjima Zakona o krivičnom postupku pravna sudbina građana u potpunosti u rukama tužilaca odnosno tužilaštava.
Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković je kratko, nakon što je skupštinska većina odbila da ove prijedloge izmjena dva zakona uvrsti na dnevni red, rekao da nema osnova da ove izmjene idu po hitnom postupku a da Klub SNSD-a nema ništa protiv da izmjene ovih zakona idu u redovnoj proceduri uz prethodnu stručnu analizu.