четвртак, 27. јул 2017.

Uniforme, slike iz Tendera

Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova nosiće uniforme koje će da dostavi firma KM Trade iz Visokog. Naravno da u normalnom društvu ne treba gledati odakle je ponudjač i dostavljač proizvoda ukoliko se radi o kvalitetnom proizvodu za prihvatljivu cijenu.
Moji izvori, medjutim, mjesec i po dana, od početka juna, tvrde da je sporno jedino to što su specifikacije u tenderu napravljene tako da pogoduju isključivo firmi iz Visokog koja i nije mogla da ima konkurenta. Zato se, tvrde, osim njih niko nije ni prijavio na tender MUP-a.

Kao dokaz su mi dostavili izgled uniforme kakav je MUP zahtjevao u tenderskoj dokumentaciji a koji je identičan onome što može dostaviti samo KM Trade. Tvrde i da je stavka o prometu firme koja se može prijaviti na tender od najmanje 3 miliona maraka iz predmetnog poslovanja u prethodne dvije godine, takodje, namjerno ubačena jer je firma KM Trade uniforme prošle godine nabavljala za policiju Federacije pa tako jedina u BiH ispunjava i taj uslov.
Izvori iz MUP-a tvrde i da je učinjena nepravilnost nakon otvaranja ponude jer je promijenjena cijena same ponude nakon otvaranja.


P.S. Najmanje jedna, javnosti interesantna, firma pojavila se na tenderu za javno privatno partnerstvo u nabavci radara.
недеља, 16. јул 2017.


MUP nabavlja 100 radara, kupuje privatni partner zarada se dijeli


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske traži privatnog partnera sa kojim će ući u posao nabavke stacionarnih i prenosivih radara. Privatni partner će u poslu od deset godina zaraditi milione maraka. Čitav projekat nazvan je „Unaprijedjenje bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uredjaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima“.
Javni poziv raspisan je 06.06 ove godine a otvoren je do 17. jula. Tada će na osnovu pristiglih ponuda biti razmotreno koji od javnih partnera ima najbolju ponudu, odnosno ko će zajedno sa MUP-om ući u više nego isplativ posao.

Projekat podrazumjeva nabavku i integrisanje u sistem savremene opreme posljednje generacije. U ministarstvu su zamislili, to je objašnjeno kroz javni poziv, da privatni partner uloži svoj novac u kupovinu 100 radara. U javnom pozivu piše da je posao vrijedan 9,3 miliona maraka. Privatni partner će imati obavezu da uspostavi kompletan sistem i odradi sav posao i sa tim dijelom posla ministarstvo neće imati ništa ali će privatni partner sa ministasrtvom unutrašnjih poslova dijeliti dobit od kazni koje zabilježe radari narednih deset godina. Moji izvori tvrde da će ugovorom podjela dobiti izmedju ministarstva i privatnog partnera biti u omjeru pola-pola. Što znači da će privatna kompanija za deset godina saradnje sa MUP-om zaraditi ogroman novac a uloženih 9,3 miliona maraka toj kompaniji vratiće se za najviše tri godine a nakon toga svaka godina donosiće čistu zaradu.


Studijom ekonomske opravdanosti predvidjeno je da 100 radara godišnje nakon što sistem počne da radi punim kapacitetom zarade 21.609.016 KM na osnovu predvidjenih 745.084 kazne. Plan je da sistem proradi punim kapacitetom nakon što budu završene sve tri faze uspostave sistema a krajnji rok da se to desi jeste 24 mjeseca nakon potpisivanja ugovora izmedju MUP.a i privatnog partnera koji pobjedi na tenderu. Ono što je jasno jeste to da je predvidjena zarada na godišnjem nivou ogromna i ukoliko zarada bude dijeljena na pola privatni partner će svoj uloženi kapital vratiti za najviše tri godine a preostalih sedam godina služiće mu kao čisti profit od nekoliko desetina miliona maraka, u zavisnosti od godišnjeg broja kazni. Moji izvori tvrde ta dobit biće ogromna čak i do stotinu miliona u narednih deset godina.


Radari bi trebalo da budu postavljeni širom Republike Srpske. Biće postavljani u tri etape.