среда, 4. март 2020.

Policija se žalila na oslobađajuće presude banjalučanima



Banjalučka policija, Policijska stanica Centar, uputila je žalbu na oslobađajuću presudu Ozrenu Perduvu iz neformalne grupe Pravda za Davida. 

Perduv je početkom februara oslobođen odgovornosti koje su mu prekršajnom prijavom stavljene na teret a prekršajnu prijavu je dobio zbog, kako se navodi, kršenja javnog reda i mira u maju prošle godine u dvorištu hrama Hrista Spasitelja.
Policija se na oslobađajuću presudu žalila Okružnom sudu a u žalbi sugerišu da je postupajući sudija na Osnovnom sudu pristrasan i da je donekle popustio i pod pristiscima medija.

Oslobađajuća presuda Perduvu prva je u nizu oslobađajućih presuda na Osnovnom sudu u Banjaluci na kojem su ročišta održana zbog prejkršajnih prijava za kršenje javnog reda i mira.
Sud je u svim dosadašnjim oslobađajućim presudama naveo kako uzvici Pravda i Pravda za Davida nisu kršenje javnog reda i mira već ustavom zagarantovano pravo na izražavanje neslaganja sa radom institucija.

Inače, prekršajne prijave su u maju prošle godine dobili i građani koji se u vrijeme na koje se odnose prijave nisu bili na okupljanju grupe Pravda za Davida.