четвртак, 19. јул 2018.

Gerila: Tajson na dvije stolice

Politički podobni dobijaju poslove u BiH i RS. Čak i ukoliko nisu najbolji kandidati i čak ukoliko već rade u državnoj upravi. Matrica po kojoj funkcioniše društvo Republike Srpske. Primjer koji slijedi nije ništa drugačiji i samo potvrđuje pravilo da pojedinci ukoliko su članovi stranaka na vlsati na bilo kom nivou mogu da rade po nekoliko dobro plaćenih poslova.
Komisija za Tajsona!
Zoran Maletić pomoćnik je ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja u ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. I pored nekoliko utemeljenih žalbi na rezultate konkursa Maletić je od nedavno (odlukom Komisije za izbor ali još ne i zvanično dok to ne potvrdi Senat Univerziteta) i docent na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu. Maletić je ujedno i član SNSD-a, gradski odbor Bijeljina, iako to kao državni službenik ne bi smio da bude.
Maletić je docent na Poljoprivrednom fakultetu postao nakon imenovanja za pomoćnika ministra. Izvori Gerile tvrde da nije, u krajnjem slučaju, sporno to što je neko istovremeno i pomoćnik ministra i docent na fakultetu ali tvrde da je upitno to na osnovu kojih kriterijuma je Maletić izabran za docenta jer je bilo mnogo boljih kandidata. Naši izvori sa Poljoprivrednog fakulteta tvrde da pomoćnik ministra Steve Mirjaniće uopšte nije ispunjavao sve potrebne uslove za prijem na mjesto docenta jer, kao prvo ima samo jedan rad od neophodna tri kao i  da ima doktorat iz svinjogojstva koji nema nikakve veze sa radom na genetičkim resursima. Dva mnogo bolja kandidata jednostavno su odbijena, tvrde izvori Gerile, pod obrazloženjem da nemaju završen poljoprivredni fakultet iako je uslov za rad na genetičkim resursima diploma biološkog fakulteta što su kandidati koji su ocjenjeni kao lošiji i imali.
Zoran Maletić kojeg inače zovu Tajson vječiti je kandidat za ministra poljoprivrede Republike Srpske. Tu fotelju mu za sada ne prepušta Stevo Mirjanić. Maletić je pomoćnik ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja od kraja 2015. godine. Na tu poziciju je doveden uz ogromnu asistenciju Vojina Mitrovića, narodnog poslanika iz Bijeljine, koji je u mandat na zalasku ušao kao član NDP-a pa u aferi “Papak” prešao u SNSD.
Ključan u čitavoj priči nije izbor Zorana Maletića već ponašanje Komisije koja je na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci odlučivala o izboru kandidata. Komisija u čijem sastavu su bila tri profesora (Gordana Đurić, Sonja Ivanovska, Aleksandar Ostojić) jednostavno je odbacila prijave pojedinih kandidata pod obrazloženjem da njihovo stručno znanje ne zadovoljava kriterijume konkursa jer su tumačili da se na Poljoprivrednom fakultetu mogu birati samo doktori poljoprivrednih nauka. Komisija je u izboru osporila doktorat iz bioloških nauka iako je biran docent na “očuvanju genetičkih resursa”. Komisija je Riješenje dostavila 29 maja 2018. godine. Komisija nigdje nije konstatovala, piše u žalbi na ovu odluku Komisije, savršen prosjek odbijenog kandidata kao i nagrade Univerziteta u Banjaluci.
Mišljenje Komisije za izbor kandidata su osporili ministarstvo prosvjete, institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH i Komitet za etička pitanja Univerziteta u Banjaluci. Svi su konstatovali da je tročlana komisija bezrazložno odbacila prijavu kandidata sa doktoratom bioloških nauka. I pored toga komisija u istom sastavu donosi istu odluku i konstatuje da to nije dovoljan uslov za ispunjavanje osnovnog posebnog uslova.
(nastaviće se…)