понедељак, 23. април 2018.

Narod je Politika




Čovjek je pored toga što je društveno u suštini i političko biće. To je i Aristotel rekao još prije pojave društvenih mreža, medija masovne komunikacije i izuma megafona. Zato je apsurdno optuživati bilo koga da u proteste bilo kakve, u ovom slučaju Pravda za Davida, miješa politiku.
Sasvim je normalno da je politika prisutna na protestu jer politika nije, kako bi to oni koji okupljanje naroda pokušavaju da minimiziraju i neutrališu željeli, samo odabir strane za koju glasate na izborima. Politika je u demokratskim društvima sve. Od vazduha koji udišemo, vode koju pijemo, visine plate koju dobijamo. Na svoj poseban način. Tako bi bar trebalo da bude.

Naravno da je politika pitati šta je sa istragom u slučaju smrti dvadesetjednogodišnjeg banjalučanina. Ovu državu vode političari, institucijama upravljaju ili političari ili oni koje su postavili političari. A političarima su mandat za to dali građani kojima se brani, zamjera i spočitava bavljenje politikom.

Politika u odjelima se boji politike naroda jer kada se narod počne interesovati za politiku koja seže dalje od predizbornih obećanja to postaje prijetnja politici u odjelima. Jer politika u odjelima želi da zadrži ekskluzivno pravo bavljenja politikom.

Da je politika u narodu progovorila svaki put kada je namješten tender ili konkurs za posao ova država ne bi bila taoc politike u odjelima.

Da je Trg progovorio svaki put nakon naštimanog kredita IRB-a ili neisplaćene plate radnicima umjesto što je ćutao kao kazaljke sata na Trgu potpuno bi drugačija situacija bila.

Građani ne treba da se plaše politike niti da zaziru od toga da će ih neko optužiti da politizuju bilo koji događaj. Narod je politika jer narod pravi države a ne država narod. Narod može da opstane bez države ali država bez naroda ne.