недеља, 29. април 2018.

Gerial info: Pred kamerama se bune u skupštini glasaju za!

Banja Luka: Van skupštine kritikuju, u skupštini glasaju za!

Željka Cvijanović ovogodišnji je vlasnik Ključa Grada Banja Luka sa poveljom Počasni građanin Banja Luke. Gerila je već u martu predvidjela da će predsjednik Vlade Republike Srpske dobiti ovo priznanje a sve nakon velikog pritiska iz Palate Republike jer je Željka Cvijanović tada slovila za najozbiljnijeg kandidata SNSD-a za kandidata za predsjednika Republike Srpske i Ključ Grada trebalo je da posluži u svrhu te kandidature.
Dodijeljivanje ovogodišnjeg Ključa Grada Željki Cvijanović opravdano je izazvalo dosta polemike jer je više nego upitno na koji način je predsjednik Vlade zaslužila laskavo gradsko priznanje. Naročito jer bi, svakako, takve vrste nagrada trebalo izbjegavati davati političarima. Takođe, jasno je i da je riječ o isključivo političkoj odluci.
Zanimljivo je, međutim, kako je ko glasao.
Banjalučka opozicija kritikovala je dodijeljivanje Ključa Grada Željki Cvijanović. Odbornik Kluba Sloboda Milenko Jaćimović rekao je nakon što je premijerka dobila Ključ da je zanimljivo to da se nagrade ove vrste dodijeljuju pripadnicima vladajuće strukture a da je koncept dodijeljivanje ovakvih nagrada upravo zbog svega navedenog izgubio smisao. Međutim, odbornik Jaćimović je na glasanju podržao dodijeljivanje Ključa Grada Željki Cvijanović. Svoj glas za izbor Željke Cvijanović dao je i Jaćimovićev stranački kolega Nenad Šibarević.
Priliku da glasaju protiv nisu iskoristili ni opozicioni odbornici Draško Stanivuković koji je takođe u javnosti kritikovao izbor Željke Cvijanović ali i Budimir Balaban predsjednik “Slobode”. Oni nisu glasali.
Doslijedni opozicionari u slučaju Ključ Grada ostali su samo Saša Lazić, Mirna Savić Banjac i Aleksandar Petković koji su glasali protiv. Protiv su glasali i odbornici Ljubo Ninković i Predrag Vulin.
Odbornici vladajuće koalicije uglavnom su, uz izuzetke onih koji nisu glasali nikako, podržali odluku da se Ključ Grada dodijeli predsjednici Vlade. Logično jer teško da su sve i da su željeli smjeli drugačije.