петак, 21. октобар 2016.

Objedinjavanje Izbora 2018


U Bosni i Hercegovini će se 2018 godine održati opšti zajedno sa lokalnim izborima. O takvoj mogućnosti priča se već izvjesno vrijeme a priča je bila vrlo aktuelna i prije održanih lokalnih izbora ovog mjeseca. Objedinjavanje izbora izvjesno je u procentu od 90 odsto rekli su mi izvori iz nekoliko stranaka. Dragan Čović lider HDZ BiH i Bakir Izetbegović lider SDA najveći su zagovornici objedinjavanja izbora i forsiraju tu priču. Rečeno mi je da se čeka posljednja riječ SDS-a koji će praktično da odluči u ovom slučaju. U SDS-u još ne znaju kako će da postupe i kažu da ima nekoliko stvari koje idu u korist objedinjavanju izbora ali nekoliko koje baš i ne idu.

Ukoliko dodje do objedinjavanja izbora 2018 to znači da će izabrane lokalne vlasti u BiH na upravo završenim izborima vladati manje od dvije godine. Zajedno će se o istom trošku birati vlasti i predstavnici naroda na svim nivoima.


Taj proces hoće pojeftiniti izbore koji se u BiH održavaju svake dvije godine ali će do krajnjih granica zakomplikovati proceduru glasanja i povećati broj nevažećih listića. Naravno, otvoriti dodatni prostor za manipulacije prilikom glasanja. Gradjanima bi istog dana bilo ponudjeno i omogućeno da glasaju za ogroman broj kandidata. Samo jedna stranka dala bi 35 kandidata za lokalni parlament, kandidata za gradonačelnika (eventualno), kandidate za NSRS, kandidata za Predsjednika (eventualno), kandidata za člana Predsjedništva (eventualno), kandidate za Parlament BiH, Parlament Federacije, skupštine Kantona, Brčko.