среда, 19. октобар 2016.

Još jedan potpredsjednik skupštine u Banja Luci zbog Socijalista

Manje više sve je jasno i nema nikakvih novina u odnosu na tekstove koje sam objavio u prvim danima nakon izbora a odnose se na raspored snaga u Banja Luci i broj odbornika u banjalučkoj gradskoj skupštini. Koalicija okupljena oko SNSD-a imaće definitivno 21 odbornika a izvjesno je da računaju na podršku oba odbornika Ujedinjene Srpske. To u suštini ne mijenja ništa.
Ono što je postalo izvjesno jeste to da će Igor Radojičić da bi smirio Socijaliste izmisliti mjesto još jednog potpredsjednika skupštine grada što jeste dozvoljeno ali je pitanje koliko je suštinski neophodno. Socijalisti su insistirali da dobiju mjesto predsjednika skupštine ali to se nije moglo desiti pored živog DNS-a sa četiri odbornika pa je SNSD pronašao najmanje bolno riješenje. Banja Luka je, inače, do sada imala četiri profesionalne najviše funkcije, gradonačelnika, predsjednika skupštine, zamjenika gradonačelnika i potpredsjednika skupštine. Svi oni imali su profesionalne ugovore i plate koje su višestruko veće od naknada odbornika. Stvaranjem još jedne profesionalne funkcije jedan odbornik Socijalista umjesto odborničke naknade primaće profesionalnu platu. Potpredsjednici skupštine grada biće, najvjerovatnije, Saša Čudić nezavisni odbornik i Milan Milaković iz SPRS. Predsjednik ostaje DNS-ov Budimir Balaban. 

Zamjenik gradonačelnika biće sigurno iz SNSD ostaje da se vidi da li je to Srdjan Amidžić. Igor Radojičić i Saša Čudić popunjavaju obavezu da dvije najvažnije funkcije u Gradu pripadaju kandidatima koji ne dolaze iz reda srpskog naroda.
U narednom sazivu gradskog parlamenta neće biti Bošnjaka i Hrvata. U prošlom sazivu ta obaveza je ispunjena Jasnom Brkić kao zamjenikom gradonačelnika i Zdravkom Josipovićem kao potpredsjednikom skupštine.















Igor Radojičić je rekao da je i pored lagodne većine spreman na saradnju sa strankama opozicije koje će zajedno u skupštini imati deset odbornika. Potvrdio je da je uspostavljen kontakt sa NDP-om na višem nivou, da očekuje razgovore sa SDS-om u Banja Luci a da su u gradskom odboru PDP-a u Banja Luci (Zoran Talić) odbili razgovore.