петак, 30. септембар 2016.

Od nekoliko hiljada do nekoliko stotina.




2012 godine pred svitanje lokalnih izbora kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banja Luke Slobodan Gavranović je u prisustvu vječnog princa Banja Luke, odlazećeg ali ispostaviće se ne zauvijek Dragoljuba Davidovića, najavio gradnju Poslovne zone Ramići. Odlazeći vječiti Davidović I novodolazeći jednomandatni Gavranović su završetak gradnje Poslovne zone obećali u ekspresnom roku a najavljeno je hiljadu novih radnih mjesta do kraja 2013 godine. U narednih nekoliko godina još nekoliko hiljada.

2016 godine pred svitanje lokalnih izbora kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banja Luke, Igor Radojičić, najavljuje za naredni period konačno oživljavanje Poslovne zone u Ramićima i nekoliko stotina novih radnih mjesta. Deset puta manje, četiri godine kasnije. A nije da je Radojičić baš deset puta mladji od Gavranovića. Možda od prethodne dvojice vladara najvećeg grada zajedno. Možda je Radojičić realniji i skromniji. Što ne mijenja činjenicu da je neko lagao.

Projekat izgradnje Poslovne zone ili Tehnološkog biznis parka Banja Luku je koštao 8,5 miliona maraka.


P.S. U SNSD-u vrijeme očigledno teče sporije ili vrijeme ne doživljavaju kao četvrtu dimenziju (što bi dokazalo da prate istraživanja) već i oni misle da je svemir vremenski neodredjen (što je za pohvalu). Vrijeme je dakle matematička a ne fizikalna vrijednost. Tako i vrtić na Starčevici, kojeg su svečano pred izbore 2014 otvorili Slobodan Gavranović i Igor Radojičić u svojstvu poslanika, i dalje čeka da počne sa radom. Možda i radi u Paralelnom univerzumu gdje Crne rupe ne gutaju mozak.