субота, 6. фебруар 2016.

Odbranjena staza u Zalužanima!



Predstavnici auto-moto klubova postigli su danas poslijepodne dogovor sa načelnikom opštine Laktaši o tome da put koji bi koristili mještani naselja pored staze ipak ne ide dijelom preko jedinog autodroma u Republici Srpskoj.

Apsolutno je nevjerovatno da je do ovakve situacije uopšte moglo da dođe odnosno prosto je nezamislivo da je nekome palo na pamet da dio takmičarske staze iskoristi u gradnji novog puta i stazu prepriječi betonskim blokovima.
Vijest da je to pokušano (pokušaj bi uspio da se odlučno nisu pobunili članovi moto klubova i ljudi koji vode i održavaju stazu u posljednjih nekoliko godina) još je skandaloznija ako se zna da je Republika Srpska preko ministarstva sporta zajedno sa Laktašima i Banja Lukom u rekonstrukciju staze uložila oko pola miliona maraka. To je uradjeno prije deset godina. Staza je tada presvučena novim asfaltom dužine 1,4 kilometra, sagradjene su nove tribine, sudijske kućice, uradjena kompletna neophodna vodo i elektro instalacija. Staza je 2008-me godine sijala i mogla je da konkuriše riječkom Grobniku i izgledom i cijenama.

Medjutim staza je u nekoliko godina u potpunosti devastirana (o čemu sam pisao u nekoliko navrata kao i o imenima) a niko nije prstom mrdnuo da ispita na koji način je rukovodjeno stazom i gdje je nestalo sve ono što je u stazu uloženo. Staza je jedno vrijeme bila zatvorena od strane laktaške inspekcije jer je utvrdjeno da se na njoj odlaže šut sa obližnjeg gradilišta.

http://vkovacevic.blogspot.ba/2015/08/istorija-unistavanja-staze-zaluzani.html