петак, 29. април 2016.

Mito Travar: Raport iz Londona

                            Foto raport iz Ujedinjenog kraljevstva
                                   
                                       LONDON CALLING

Nije samo kurvin, nego i kurvin i svetački, i kraljevski i pučki, i tuđi i svoj, pristanište svakojakog bluda i raspojasanosti, ali i ropskog rada i izginuća. O Milvolu i Kanari Vorfu, o Kitu Stefordu i Margaret Tačer, o Kemdenu i somu iz Temze, o Tube-u, pabovima, Sohou i Fantomu iz opere, o gradu koji treba pamtiti ne samo po Big Benu i selfiju iz rashodovane crvene govornice.

Piše: Mito Travar


 „Šta ćeš na Čelziju, ionako nećeš ući, otiđi na Milvol, čovječe, to je pravi engleski fudbal!“
Ovim riječima mi je autor bloga „Preko Drine“  nedvosmisleno poručio šta misli o mom gotovo mjesec dana dugom, a jalovom nastojanju da prije odlaska u London isposlujem akreditaciju za meč na „Stemford bridžu“, u ljutom premijerligaškom okršaju sa Mančester Sitijem. Cijeneći da o sportu, pogotovo fudbalu, zna kudikamo više od mene, poslušao sam. I nisam pogriješio. Džaba su me pojedini zdravorazumni Englezi strašili da neću izvući živu glavu s meča, da niko ne ide sam na Milvol, da mi taj hazard stvarno nije potreban...Sve je, naravno, prošlo bez problema, umnogome zahvaljujući Karlu, atipičnom fanu Milvola koji je na putu do utakmice čitao Uelbekovo „Pokoravanje“. Pokazao mi je gdje da kupim kartu, upoznao me sa grupom navijača, a onda smo svi zajedno ušli na „Cold Blow Lane Stand“.

„Go fuck your mother! Give him a ball, you fuckin' bustard! You're all fuckin' pricks!“
Tako je armada par hiljada naoštrenih, nerjetko vremešnih navijača ozloglašenog kluba sa „Den“-a, ispraćala gestove sudije, igrača protivničkog Flitvud Tauna, ali i svojih miljenika kad ne znaju šta će s loptom. Damari nekadašnje huliganske slave se i danas mogu osjetiti, ali samo ako Milvol ispraši neki značajniji tim iz Lige 1. Za Flitvud je bilo dovoljno uvaljati jedan komad. I zapjevati „No one likes us, we don't care“.

Doživljaj na „Den“-u je bio, zapravo, kraj jednog vrlo inspirativnog i korisnog putešestvija po gradu koji i nije grad. London je više, onako, kao planeta. A sve je počelo na Kanari Vorfu, gdje je smještena zgrada Rojtersa. Pardon, Tomson Rojtersa, od kada se 2008. godine prisajedinio sa kanadskom korporacijom.

Novija istorija kaže da su se njemačkim bombarderima, u Drugom svjetskom ratu, Kanarsko pristanište i kompletno Pasje ostrvo, zbog svog oblika viđenog iz vazduha, toliko sviđali da su se na njih redovno „istovarali“. 
Prvi pisani podaci za ovaj dio grada se vezuju za početak 16.vijeka, a unazad 20 godina Kanari Vorf je postao ono što je Volstrit u Njujorku. Dokove i skladišta je zamijenila džungla od stakla i betona, umjesto lučkih radnika sada japiji jurcaju za karijerama, a milijarde se obrću u vrtlogu bankarskih, konsultantskih i osiguravajućih usluga. Mnogi tu i propadnu. Oni koji uspiju, uglavnom žive kao mali bogovi. Recimo, Ukrajinac koji je i projektovao kompletan taj arhitektonski džumbus. Sve je tu: „Barclays“ - najjača engleska banka, za njom „J.P. Morgan“, „Northern Trust“, HSBC, KPMG i sijaset znanih i neznanih akronima, koji nama ništa ne znače.

Kit Steford ne voli akronime. Kaže da oni zbunjuju ljude i ne govore ništa. Voli da analizira ekonomska kretanja na svjetskom tržištu, da pije pivo i da se druži sa Balkancima, između ostalog i zbog toga što mu je sin oženjen Beograđankom. Živa legenda Rojtersovog finansijskog novinarstva, 68-godišnji bivši dopisnik iz Vašingtona, Japana, Singapura, Argentine i vjerovatno najbolji predavač kojeg su u ovoj agenciji mogli angažovati, ponosan je na to što mu je Margaret Tačer skuvala čaj dok ju je intervjuisao, a o njenim, u narodu užasno nepopularnim ekonomskim reformama, ima pozitivno mišljenje. Teško da će ijedan novinar kod nas dočekati da mu premijerka makar plati, a kamoli skuva čaj, mada ko zna, ako i ona nastavi sa reformama...

Kao i kod nas, i u Londonu se novinari, nakon posla, opuštaju u kafani, odnosno pabu. Naravno, ima i onih koji poslije posla džogiraju, ali oni su, srećom, u manjini. Jedan od vrlo popularnih, ali i poučnih pabova je „George“, kod London Bridža. Kažu da je tu još Šekspir dolazio i za nekim od stolova kitio svoje drame i sonete. Uistinu, enterijer je gotovo konzerviran, a vlasnicima, kojih je od Šekspirovih dana bilo poprilično, zabranjeno je da bilo šta mijenjaju. Naravno, osim točilica za pivo, koje su sada osavremenjene.

Kad ste već kod London Bridža, šteta je ne baciti pogled na taj most koji je nekako zasjenjen popularnošću mnogo poznatijeg Tauer Bridža. London Bridž, ovaj novi, izgrađen je 1973.godine na mjestu starog koji je podignut 1729. Kada se svjetla noću popale, ako je vedro, sa siluetom čuvene anglikanske katedrale St.Paul-a u daljini i vozačima kajaka u blizini, London Bridž postaje vrlo romantično mjesto, čak i za one koji su operisnai od romantike. Naravno, i Tauer Bridž je atrakcija koju ne treba propustiti. Redizajniran je više puta, a poznat je po tome što se njegova konstrukcija, doduše ne tako često, diže i spušta, što omogućava prolaz brodovima. Odmah uz Tauer Bridž se opružila i London Tauer, tvrđava čiju je izgradnju započeo Viljem Osvajač, a bedemima je opasao famozni Ričard Lavlje Srce. Mnogi su viđeniji Englezi u ovoj tvrđavi mučeni i skončali, a danas je poznata po tome što se u njoj čuva kraljevska kruna Elizabete Druge.
Ako niste ljubitelj opštih mjesta, onda možete i preskočiti slikanje u crvenoj telefonskoj govornici. Tu fotografiju, iz nekog razloga, imaju svi koji se vrate iz Londona, iako većina govornica uopšte ne radi. Drugo londonsko opšte mjesto, Big Ben, kao dio Vestminsterske palate, u kojoj je sjedište Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, vjerovatno ne bi trebalo preskočiti, pogotovo što ako se okrenete za 360 stepeni možete ovjekovječiti ili se provozati Londonskim okom, najveći panoramskim točkom u Evropi, visine 135 metara. Ne zaboravite otići do Vestminsterske opatije (Westminster Abbey), po kojoj čitav ovaj dio grada i nosi ime i koja se nalazi tik uz palatu.

Ako volite hodati, kroz St.James Park za 20-ak minuta stižete pred Bakingemsku Palatu, al' ne očekujte da vas kraljica ili neko od njenog roda sa biskvitima dočeka na ulazu, pogotovo kad sastavi pljusak.

Nekom će možda pasti na pamet Pekam i pab iz jedne, kod nas nekada megapopularne serije. Istini za volju, ako zalutate u Pekam i odlučite da se raspitate o fenomenu zvanom „Only fools and horses“, većina domicijelnih će vas gledati u čudu. Prvo: serija je snimana prije 40 godina i malo ko se toga ovdje uopšte sjeća. Drugo: struktura stanovništva se ovdje dramatično promijenila (o čemu bi Karl imao dosta toga da kaže). Treće: u gradu ima nekoliko pabova pod nazivom „Nag's Head“ (Kobilja glava). U onom pekamovskom je, zapravo, snimljeno samo par bravura Del Boja i Rodnija Trotera, a umjesto njega možete svratiti do Covent Gardena. Osim Kobilje glave, tu možda naletite i na neku od rasprodaja firmirane garderobe (mada ne garantujem), jer  se ovdje, kao i u Oxford Street-u, nalazi ogroman broj radnji takvog profila.

Ako, poput mene, ne volite firmirano, onda je vrijeme da sa Covent Gardena ugrabite „Crnu liniju“ (Northern Line) i zapucate do Kemdena. Teško da ćete u svijetu naći prijemčiviju i bogatiju ponudu onoga što se svrstava pod alternativnu kulturu. Nemoguće je opisati čega sve ima tamo, iz prostog razloga što ima svega. Tatoo i piercing, nakit, garderoba, muzički instrumenti, namještaj, hrana, piće, umjetničke rukotvorine, vinil, antikviteti...Neviđeno. Plus svjetina sa svih strana planete.
Kad izgladnite, na svakom koraku imate lokalni specijalitet „Fish and Chips“, a ako niste za tu varijantu, probajte nešto originalnije. U glavnoj kemdenskoj ulici imate „Blues Kitchen“, sasvim pristojan pab-restoran u kojem sam odlučio da probam soma sa škampima. I donese meni soma simpatična crnkinja zvana Vanesa. Ja je, onako neupućen, upitah je li som iz Temze, a ona se odvali smijati, hoće da umre.

„Naravno da nije iz Temze, gospodine, somove dobijamo iz Španije!“
„Aha“, rekoh. „A škampi, jesu li bar oni iz Temze?“, i onda se oboje zacenismo. 

No, nije šala da u Temzu zaluta razno zvjerinje, pogotovo delfini, tuljani i kitovi iz Sjevernog mora. Takav slučaj je nedavno zabilježen i kod „O2“ arene, futurističkog kompleksa smještenog samo jednu metro stanicu od Kanari Vorfa, gdje sam bio smješten. U „O2“ se dešavaju mnoge bitne stvari, npr. koncerti. Sumnjajući da će mi se ikad više ukazati prilika da „MUSE“, taj melodični trio-fantastikus iz Devona, pogledam u Londonu, odletio sam u „O2“ i razgalio se uz ono što je neko svrstao pod indi-rock, a ja svrstavam samo pod rock. Razvalili su, ali plejlista je uglavnom bila sačinjena od posljednjeg albuma - „Drones“.

Ako vam se desi da u Londonu pomiješate noć i dan - ne paničite. Ako spavate samo par sati -nije ni to problem, što bi rekao jedan od ovdašnjih „novinara“, jer grehota je spavati u Londonu. Ako se negdje izgubite, samo potražite prvu stanicu „Tube“-a (metroa) i prateći oznake stići ćete na odredište. Londonski metro je tata svih evropskih metroa - 12 linija koje premrežavaju grad, za pola sata ste s jednog kraja na drugi. Zbog toga vjerovatno metroom na posao idu i oni koji u garaži imaju parkiran „Bentley“ ili „Rolls Royce“. Jednom takvom linijom možete do Trafalgar skvera i tamošnje Nacionalne galerije.

Nacionalna galerija je izuzetno mjesto. Presjek pet vijekova svjetskog slikarstva, od 16.-og do 20-og, sa imenima poput Karavađa, Mikelanđela, Velaskeza, Brojgela, Monea i Van Goga, možete vidjeti samo ovdje. Lično sam ostao oduševljen Rubensom i njegovim mističnim tamnim pejzažima poput „Povratka sa polja“ ili dramatikom koja kipi sa „Samsona i Dalile“.
Ja nisam, ali vi možete skoknuti i do Muzeja „Madam Tiso“ ili „Šerloka Holmsa“. Vrlo su blizu, prvi u ulici Marylebone, a drugi naravno u Baker Street-u gdje je genijalni Konan-Dojlov detektiv navodno živio.

Centralno mjesto na Trafalgar Skveru, kao simbol pobjede Britanaca nad Napoleonom 1805.godine, zauzima Nelsonov stub. Legendarnom admiralu, koji je u bici smrtno pogođen, pripisuju se najveće zasluge za brojne trijumfe britanske mornarice. Skver je mjesto gdje se održavaju proslave, koncerti, premijere filmova, razni performansi, ali i protesti onih koji se osjećaju obespravljenima, od feministkinja do anarhista.

Pravi dragulj koji kriju uličice oko Trafalgara su pozorišta - ima ih na desetine. U većini možete pogledati fantastične predstave-mjuzikle, kakvih ima još samo na Brodveju. Nakon premišljanja da li ući na „Fausta“ ili „Les miserables“, odlučih se za treću  (i najbolju) varijantu - Phantom of the opera. Pogledao sam ga tamo gdje je održana i premijera, prije tačno 30 godina - u „Her Majesty's Theatre“. Nemoguće je opisati ili prepričati svu raskoš i ljepotu Lojd Veberovog muzičko-scenskog spektakla, čiji mi akteri dva i po sata nisu dozvoljavali da trepnem. Ako ni zbog čega, zbog „Fantoma“ je vrijedilo doći u London.

Nemam još mnogo vremena. Teške teme poput mogućeg Brexita - odnosno istupanja UK iz EU, ostavljam Britancima. Dan „D“ im je 23.jun ove godine, a veliki problem, kao i kod nas, kako motivisati mlade da izađu na referendum. Ni najvispreniji analitičari se ne usuđuju da prognoziraju ishod. Od Trafalgara, kroz neonske zavjese i žamor Pikadilija, skrečem do Sohoa i paba „Crown“, gdje sam proteklih dana bio čest gost. Umjesto „Tetley's“-a salivam neku njihovu „Ale“ varijantu i hvatam se zadnjeg metroa do Kanari Vorfa, mjesta sa kojeg sam krenuo i na kojem ću završiti. Nadam se - i vratiti.